A legenda szerint a jegeskávét francia gyarmatosítók találták fel, akik tej helyett hideg vízzel öntötték fel a kávéjukat, hogy jobban bírják az algériai forróságot. A frissítő ital azóta meghódította az egész világot, és minden kávékultúrában helyet kapott. Az elkészítési mód és a hozzávalók régiónként változhatnak, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen itala. Hogy egy hosszú autós út előtt érdemes-e jegeskávéval turbóznod magad, arról itt írtunk bővebben. Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete nemzetközi receptváltozatokról, trendekről és a tökéletes jegeskávé titkáról mesélt.
Tökéletes jegeskávé itthon: ha jólesik, mindent bele!
Minden régiónak megvan a maga jellegzetes jegeskávé receptje. A görögök a tejjel és jéggel összeturmixolt instant kávéra, azaz frappéra esküsznek. A shakerato főleg Olaszországban hódít: ennek elkészítéséhez a kávét tört jéggel és cukorral rázzák össze shakerben. Katalóniában és Portugáliában pedig citromszeleteket adnak a jegeskávéhoz, Vietnámban cukrozott, sűrített tejjel fogyasztják, Németországban és Ausztriában pedig tejszínhabbal és fagylalttal. A híres nemzetközi gasztronómiai találmányokhoz hasonlóan a magyarok a jegeskávét is saját ízlésükre formálták.
„Mi magyarok általában tejjel és cukorral isszuk a kávénkat, desszertként tekintünk rá, és ezt a jegeskávé-kultúránk is visszatükrözi. A jegeskávé itthon egy érdekes hibrid, mert különböző kávékultúrák hatását egyesíti. Népszerű a bécsi kávékultúrára jellemző – kissé retró – tejszínhab-réteg csakúgy, mint a török-balkáni eredetű szirupos-öntetes megoldás. Sőt mi több, itthon nem ritka, hogy egy harmadik, olaszos hatás is megjelenik – vaníliafagylalt formájában. Számunkra is lesz tökéletes a jegeskávé. Ehhez valószínűleg az olasz affogato recept adta az ihletet, ami úgy készül, hogy egy gombóc vaníliafagylaltra elkészítünk egy espressót” – mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. „A mi kávékultúránk ilyen szempontból a dél-amerikaihoz hasonlít: Ha jól esik, mindent bele!” – tette hozzá.
A cikk ínycsiklandó receptekkel a következő oldalon folytatódik.
Mi a különbség a jegeskávé, cold brew és nitro között?
A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy. Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör – nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját. A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert.
Hogyan készül a tökéletes jegeskávé?
A jég megváltoztatja a kávé ízét, mert a forró és hideg találkozásánál keletkező hősokk a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel. „Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen legalább három az egyhez.” – foglalta össze Márkosi Balázs a legfontosabb alapszabályokat.
A Nespresso új jegeskávé kapszuláinak érkezése alkalmából felkérték a többszörös díjnyertes speakeasy koktélbár*, a Hotsy Totsy Budapest műhelyét két izgalmas jeges kávékoktél megalkotására. Ezeket otthon mi is könnyedén elkészíthetjük.
HOTSY TOTSY x NESPRESSO jeges kávékoktél receptek
BERRY ME!
Hozzávalók:
1 Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40ml) - 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
- 15 ml limelé
- 10 ml cukorszirup
- 20 ml fekete áfonyalé
- 10 ml Monin feketeribizli szirup (opcionális)
- 100 ml bodzás vagy klasszikus indian tonic
- friss bazsalikom, menta vagy bátrabbaknak koriander
- lime szeletek
Elkészítés:
Az egyik fűszernövényt finoman megtörve megkenjük a pohár belsejét, majd a pohárba tesszük. Ezután feltöltünk jéggel egy poharat, majd hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a szirupokat. Felöntjük tonikkal, majd az italból kilógó jégre elkészítjük a kávét, amit ezután mentalevéllel/bazsalikommal vagy korianderrel és lime-mal díszítünk.
TAKE YOUR TIME
Hozzávalók:
1 Nespresso Freddo Intenso (40 ml) – kávéhangsúlyosabb italhoz 2 kapszulából 25-25 ml - 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
- 150 ml kakukkfüves mandulaital
- 20 ml Monin sós karamell szirup
- friss kakukkfű
- vajkaramella
Elkészítés:
Megtöltünk egy poharat jéggel, majd felöntjük kakukkfüves mandulatejjel és sós karamell sziruppal. Ezután elkészítjük a kávét, és az ital tetejére csorgatjuk. Végül jöhet az ital dísze, a kakukkfű és a tört vajkaramella. Ezeket igény szerint kicsit megégethetjük, a kellemes illatok hozzáadnak a teljesebb érzékszervi élményhez.
Kakukkfüves mandulaital elkészítése: 500 ml hideg mandulaitalban egy maréknyi friss kakukkfüvet áztatunk legalább 4 órán át.