we share autómegosztó
A We Share flottája kizárólag elektromos autókból áll; fotó: We Share

Még ebben az évben megkezdi működését Budapesten a We share, a Volkswagen és a Škoda autómegosztó szolgáltatása. Ezzel az eddigi háromról négyszereplősre bővül a fővárosi autómegosztási piac.Az új budapesti autómegosztó csak e-autókat ad

A We Share, amely kizárólag elektromos autókból álló flottájával tavaly júniusban kezdte meg szolgáltatását Berlinben, Budapesten kívül még hat európai városban terjeszkedik az idén. Tavasszal tervezi a megjelenést Hamburgban és Prágában, majd Párizsban és Madridban. A bővülés következő szakaszában pedig a magyar főváros mellett Münchenben és Milánóban lép piacra. A hét városban összesen 8400 elektromos autót állítanak forgalomba a tervek szerint. Michael Fischer, a cég szóvivője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a részleteket – a percdíjakról, a flotta darabszámáról és üzemeltetőjéről – legkorábban az indulás előtti hetekben ismertetik. Hozzátette, hogy Budapesten egy sikeres koncepciót kívánnak megvalósítani.

budapesti automegoszto we share
Az új budapesti autómegosztó célja: enyhíteni a város közlekedési nehézségein; fotó: We Share

Magyarországon is népszerű a carsharing

Az autómegosztó szolgáltatások idehaza is megállíthatatlanul terjednek. A mobilos alkalmazások segítségével könnyen igénybe vehetjük a szolgáltatást, az autót pedig elég egy közterületi parkolóhelyen letenni, ahol aztán újra bárki felveheti. Városban a légjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Budapesten jelenleg három autómegosztó (carsharing) szolgáltató van jelen. A Mol Limo, amely nemrég új Mercedesekkel bővítette a flottáját, a GreenGo, amelynek e-járműveivel nyár óta már Ferihegyre is kimehetünk és a Drive Now, amely tavaly áprilisban indult Budapesten.

Forrás: Turizmus Online