Kezdőlap Style&Trend Gasztro Brutálisan jó húsvéti répatorta, ami garantáltan az ünnepi asztal dísze lesz

Brutálisan jó húsvéti répatorta, ami garantáltan az ünnepi asztal dísze lesz

(Fotó: valeria_aksakova/Freepik)

Annak ellenére, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei húsvét is merőben eltér a hagyományos ünneptől, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne megadni a módját. Mi ebben szeretnénk a segítségedre lenni, ezért elhoztunk  egy szuper húsvéti répatorta receptet, amit feltétlenül el kell készítened a hétvégén.

Ezekre lesz szükséged:

A piskótához:

  • 1 magas, 18 cm átmérőjű kerek tortagyűrű
  • 50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 bionarancs lereszelt héja
  • 2 dl olaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér vagy 2 cm friss megpucolva, lereszelve
  • pár reszelésnyi friss szerecsendió
  • 1 csipet só

A kérmhez:

  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg ricotta vagy áttört túró
  • pár csepp vaníliaaroma
  • dióbél a díszítéshez

A húsvéti répatorta elkészítése

(Forrás: Ízes Élet)

A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük.

A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a diót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat és a fűszereket.

A tésztát két részre osztjuk, és két darab sütőpapírral kibélelt, 18 cm-es tortagyűrűbe simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek, majd eltávolítjuk a tortagyűrűket.

A következő oldalon megtudhatod, hogyan készül a húsvéti répatorta kérmje.

Így készül a húsvéti répatorta krémje

A krémhez a szobahőmérsékletű vajat felhabosítjuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű mascarponét összekeverjük a ricottával, hozzáadjuk a vaníliát, majd fokozatosan a vajas részhez adagoljuk. Simára keverjük. A krém egyik felét a két tortalap közé, másik felét pedig a tetejére halmozzuk. Rusztikusan elkenjük, tetejét dióbéllel díszítjük.

Tipp: A tésztát sütheted egyben is, ha a tortagyűrűtök elég magas, ilyenkor teljes hűlés után szeld vízszintesen két lapra a betöltéshez. Ha kevésbé magas tortát szeretnél, nyisd a tortagyűrűt 20-21 cm átmérőjűre.

További húsvéti receptek:

Forrás: Ízes Élet