A Plitvicei-tavakon kívül számos nemzeti park, sziget, öböl és egy vadregényes kanyon is aktívkodásra csábít a horvátoknál; fotó: Pixabay/Free Photos

Horvátországot pár óra autózással el lehet érni, a könnyű megközelíthetőség és a tengerpart miatt nem véletlenül az egyik legnépszerűbb úti célja a magyaroknak. (Arra azonban nem árt figyelni, hogy szigorodtak a KRESZ-szabályok, akár a nyaralásra félretett pénzünk is bánhatja, ha szabályt sértünk.) Legyen szó komplett nyaralásról, vagy aktív hosszú hétvégéről, mindenképpen érdemes felkerekedni déli szomszédainkhoz, mert vadvízi evezésre alkalmas hegyi folyók, mászóhelyek, barlangok, túraútvonalak és kijelölt bicikliutak várják, hogy felfedezzük a lenyűgöző tájakat. Horvátország természeti látnivalói között nem csak Európa legszebb strandját érdemes megemlíteni, az ország ugyanis nyolc nemzeti parkkal büszkélkedhet. Csokorba gyűjtöttük a tíz legkedveltebb aktív úti célt.

1. Horvátország természeti látnivalói közül a legismertebb: a Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Kiépített sétautakon járhatjuk be a lépcsőzetes vízesésekkel tarkított tórendszert, amely az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A nemzeti parkban elektromos hajóval és panorámavonattal is lehet kirándulni, az aktívabb mozgás hívei pedig kijelölt túraútvonalakon kalandozhatnak a tórendszert övező hegyekben.

Plitvice
Horvátország leglátogatottabb nemzeti parkja a magyarok körében is jól ismert

2. Kopácsi-rét Természetvédelmi Terület

Néhány kilométerre a magyar határtól, a Dráva és a Duna között, Eszék és Baranya közvetlen közelében fekszik Európa legnagyobb madárrezervátuma. A Kopácsi-rétet szakvezetéssel, kishajókkal, csónakokkal és a szárazföldön is bejárhatjuk. A túra az állatrezervátumot és a Tökös (Tikves) vadászkastélyt is érinti.

Kopácsi
Szabadidős horgászatra is van itt lehetőség

3. Horvátország természeti látnivalói közül a Brijuni Nemzeti Parkot is kár lenne kihagyni

Isztrián járva kár lenne kihagyni a félsziget partvonalához közel fekvő, tizennégy szigetből álló Brijuni Nemzeti Parkot. A különleges élővilággal büszkélkedő Brijuni-szigeten kisvonatozni is lehet. Érdemes felkeresni a szafariparkot, de a látnivalók között római kori kikötőromokat és dinoszaurusz-lábnyomokat is találunk. A sport- és szabadidős kínálatban az aktív lehetőségek közül a golfozás és a teniszezés a legkedveltebbek.

Horvátország természeti látnivalói brijuni nemzeti park (1024x684)
A dinoszauruszok miatt gyerekkel is jó úti cél lehet

4. Paklenica Nemzeti Park

Mindössze 45 kilométerre Zadartól és Karlobágtól, a vadregényes Velebit-hegység tenger felőli oldalán fekszik Horvátország egyik legnépszerűbb nemzeti parkja. A Paklenica gazdag növény- és állatvilágának felfedezéséhez a park 200 kilométernyi kijelölt úthálózatot kínál. A kalandot keresőket 360, hegymászásra alkalmas hely várja. Kihagyhatatlan látványosság Paklenica hét régi malma, valamint a park legszebb barlangja, a Manita peć.

paklenica
A 200 kilométeres úthálózatot gyalogosan vagy kerékpárral is bejárhatjuk

5. A Krupa és Zrmanja-folyók kanyonja

Aki felmászik a Velebit-hegységben lévő Crnopac alatti fennsíkra, annak Horvátország természeti látnivalói közül talán az egyik legszebb fekszik majd a lába alatt. A vadregényes kanyont a zöld színben játszó Krupa vájta, amely néhány kanyar után a Zrmanja-folyóba torkollik, majd vízeséseken át siet a tenger felé. A sziklás táj pedig a vadvízi evezés szerelmeseinek paradicsoma.

Horvátország természeti látnivalói krupa (1024x683)
A legszebb horvátországi folyóknak tartják ezeket

6. Telašćica Természetvédelmi Terület

Zadartól másfél órás kompútra található egy védett öböl tizenhárom apró szigettel, kétszáz méteres meredek sziklafalakkal, különleges madarakkal, szabadon kószáló szamarakkal és egy sós vizű tóval, a Mirrel. Zártsága és az erős párolgás miatt sósabb, mint a tenger, a hőmérséklete pedig nyaranta akár 30 fok fölé is emelkedhet.

telascica
Az öböl tenger felőli oldalán magasodó szikláknál delfineket is megfigyelhetünk.

7. Košljun és a Biserujka barlang

Krk szigetének déli partján fekszik a Kelet-Adria egyik legrégebbi és legjobban felszerelt turisztikai kikötője, Punat. A településtől mindössze 750 méternyire apró sziget emelkedik ki az öbölből, amit kizárólag kis hajókkal és bárkákkal lehet megközelíteni. Košljun szigetét két óra alatt gyalogosan körbe lehet járni, és közben megnézhetjük a ferences kolostort, a múzeumot, a zoológiai gyűjteményt.

Horvátország természeti látnivalóiKošljun
Aki Krken jár, az a Biserujka cseppkőbarlangot se hagyja ki!

8. Horvátország természeti látnivalói közül a legérdekesebb: a Vransko-tó

Horvátország természeti látnivalói, illetve jelenségei közül talán a legérdekesebb a Cres-sziget szívében található Vransko-tó. Különlegessége, hogy ebben az édesvízi tóban, amelynek feneke a tengerszint alá nyúlik, az édes- és sós víz nem keverednek egymással. A szájhagyomány szerint a 76 méter mély tó fenekén egy elvarázsolt kastély áll.

vransko
A mediterrán növényzettel övezett karszttó egyúttal madártani rezervátum

9. Krka Nemzeti Park

Skradin és Sibenik között, a gyönyörű vízeséseket felvonultató Krka-folyó mentén húzódik a Krka Nemzeti Park. Számos látnivalóját a jól kialakított túraútvonalakon, 3 kilométer hosszú kerékpárúton vagy szervezett hajótúrákon lehet felkeresni. Legismertebb látványosságai a Skradinski buk és a Roški slap vízesések.

krka nemzeti park
A hagyományok kedvelői a 19. századi vízimalmokat bemutató skanzent is élvezni fogják; fotó: Pixabay/Tom1000

10. Pag-sziget kincsei

Horvátország ötödik legnagyobb szigete. A sziklás, mészkő borította terepen jól érzik magukat az aromatikus fűszer- és gyógynövények, amit a szabadon legelésző juhok igencsak kedvelnek – nem csoda, hogy a tejükből világhírű sajt készül. A pagi bárányhúst is a messze földön ismert horvát ínyencségek közé sorolják. Akinek biciklizni támadna kedve, az a 115 km hosszúságban kiépített kerékpárutakon kerekezhet, míg a tenger felett függőlegesen emelkedő, alpinista jelzésekkel is ellátott sziklák a szabad mászás rajongóinak jelentenek kihívást.

Zrće, otok Pag
A Pagi-öböl egyaránt eszményi a búvárkodáshoz, vitorlázáshoz, szörfözéshez

Forrás és fotók: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •