musan víz alatti múzeum
(Fotó: MUSAN/Jason deCaires Taylor)

A világ első víz alatti szoborparkjait megalkotó művész, Jason deCaires Taylor nemrég mutatta be legújabb installációját, egy hátborzongatóan látványos elsüllyedt erdőt. A Musan Ciprus népszerű partszakaszán található különleges kiállítás 93 szobrából áll, megalkotása egy millió euróba került. Ez is érdekelhet: 5 dolog, amiért Málta a búvárkodás európai fellegvára még télen is

A Musan fő témája a klímaváltozás

A bemutatott szobrok egy része hatalmas, akár 13 tonna súlyú fákat, valamint gyermekeket ábrázol, akik kamerával örökítik meg az emberi fajt ábrázoló alakokat bújócskázás közben. Az alkotó célja, hogy az ember és a természet kapcsolatát feltáró installáción keresztül felhívja a figyelmet a természet újjáépítésére valamint az éghajlatváltozás miatt kopár élőhelyek újratelepítésére.

Jason deCaires Taylor

„Megpróbáltam minél több utalást beépíteni az éghajlatváltozásra, az élőhelyek elvesztésére és a környezetszennyezésre, hiszen ezek a korunkat meghatározó témák” – mondja Taylor a CNN Travelnek. „Igazán remélem, hogy a kiállítás reményérzetet kelt a látogatókban, hogy lássák, az ember természetre gyakorolt hatása nem mindig negatív.”

A daruval a felszín alá süllyesztett szobrok mindegyike semleges pH-értékű anyagokból készültek, így amellett, hogy emberi látványosságok, a tengeri élővilág számára is fontos élőhelyet biztosítanak. A szobrokat éppen ezért különböző mélységekben helyezték el, hogy a lehető legtöbb tengeri élőlény számára adott legyen az organikus fejlődés.

musan víz alatti múzeum

„A szobrokat kimondottan úgy terveztük, hogy a különböző élőlények megtelepedhessenek a felületeken” – magyarázza Taylor. „Már öt-hat nap elteltével lehetett látni vékony algás bevonatot az összes szobron, amelyek valójában komplex élőhelyekként szolgának halaknak. „Már önmagában ez is nagyon bíztató volt, érdekes lesz megtapasztalni néhány hónap múlva, hogyan változott a helyzet, miképpen tette magáévá a szobrokat a sokszínű tengeri élővilág.” Tipp: Még nem késő tervezni a nyaralást! Íme a legjobb last minute úti célok

A víz alatti múzeum installációit bemutató cikkünk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2