vezetés télen női vezető autó téliesítése
forrás: Freepik

Az autók műszaki állapota fokozott figyelmet érdemel az év végén, amikor a téli hideg és a csapadékosabb időjárás is beköszönt. Számos veszélyt rejt magában az átmeneti időszak, de ezek a kockázatok elkerülhetők, ha időben felkészülünk a megváltozott körülményekre. Hat pontban összegyűjtöttük, milyen lépésekből áll az autó téliesítése, annak érdekében, hogy ne érjen senkit sem váratlanul az első fagy vagy az első havazás. Ez is hasznos lehet: Téli gumi, követési távolság: tippek a biztonságos téli vezetéshez

1. Téli gumicsere

A biztonságos autózás alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota, és mivel a nyári abroncsok hét Celsiu-fok alatt már nem biztosítanak megfelelő tapadást, így használatuk nem javasolt a késő őszi időszakban. Ráadásul ez a mutató tovább romlik a jeges, havas utakon. Ezért a nyári gumikat mielőbb cseréld le téli abroncsokra, ne várj az első hóesésig! Tipp: Minden, amit a téli gumicseréről tudnod kell egy helyen

Ne feledkezz meg a megfelelő abroncsnyomás beállításáról sem, hiszen például a túl alacsony nyomás csökkenti a gumik tapadását. Az ajánlott értékek a vezetőoldali ajtókeretben vagy a tanksapka alatti matricán találhatók.

2. Ellenőriztesd a futóművet

A gumiabroncsok mellett a futóműnek is fontos szerepe van a tapadásban. Ha a lengéscsillapító nem működik megfelelően, egy nagyobb úthiba miatt előfordulhat, hogy valamelyik oldal nem tapad rendesen, és elpattog az autó az útról. Így ezt is ellenőrizni szokták a szervizekben a tél előtti átvizsgálások alkalmával.

3. A fényszórók se maradjanak ki

fényszórók
Vizsgáld át a fényszórókat is, lehet, hogy eljött az izzócsere ideje

Mivel télen rövidek a nappalok, a világítás különösen kiemelt szempont az átvizsgálás során. Az idősebb autóknál azt is meg kell nézni, hogy a fényszóróbúra mennyire mattult. Az izzó ugyan lehet hibátlan, de a felület homályosodása jelentősen ronthatja a fényszóró hatásfokát. Sokan nem tudják, de egy matt lámpa felpolírozható, jelentősen javítva az esti fényhatást. Télen gyakoribb a lámpaizzók meghibásodása, amint kiég egy izzó, cseréljük ki újra. Ezt ne hagyd ki: Téli autós kisokos: El sem hiszed, mire jó a kézfertőtlenítőd!

Az autó téliesítése fontos feladat, ne hagyd ki a többi lépést se, lapozz!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2