téli autóvezetes vezetés
(Fotó: Goodyear)

A téli hónapokban a száraz hideg útfelületektől az esőn át a fagyos, jeges utakig bármi előfordulhat, ezért a legjobb, ha autónk téli időszakra való felkészítésével nem várjuk meg az első hó érkezését. A rövidebb utak éppolyan komoly kihívást jelenthetnek, mint a hosszabbak. Különösen igaz ez akkor, ha rosszak a fényviszonyok, az utak pedig síkosak. A Goodyear néhány tippel segít, hogy a zordabb téli időszakok alatt is biztonságos legyen a vezetés. Témába vág: Befagyott zár, jeges szélvédő: 6 tipp téli reggelekre

Indulás előtt mindig ellenőrizd az autót

Mielőtt útnak indulsz – különösen, ha hosszabb útra mész –, fontos, hogy ellenőrizd autódat. Indulás előtt győződj meg róla, hogy a szélvédő és az ablakok teljesen páramentesek, és nincs rajtuk semmilyen lecsapódás. A rossz látási viszonyok ugyanis növelik a balesetek esélyét. Bizonyosodj meg róla, hogy az autó összes lámpája megfelelően működik. Ez nagyon fontos, hiszen ha rossz a megvilágítás, a többi közlekedő nem látja meg könnyen autóját, így nő a baleset kockázata.

teli gumi kulfoldon
(Fotó: Pexels/Skitterphoto)

Indulás előtt ellenőrizd az ablaktörlők állapotát, valamint a szélvédő folyadék szintjét is. Ez utóbbinák az évszaknak megfelelő, téli fagyálló folyadékot használj. A zord időjárás az autó működésére is hatással van, ilyenkor érdemes ellenőrizni az akkumulátor tölöttségi állapotát is, nehogy szó szerint ráfázzál, ha elakadsz. Fontos, hogy az autó egyéb felületein (pl. motorháztető, tető, csomagtér ajtó) se hagyj vastag hóréteget, az ugyanis a később a menetszél hatására leválhat és balesetveszélyes helyzetet idézhet elő.

Ne hagyd ki a kerekeket sem

Az abroncsok természetesen kulcsfontosságúak a biztonságos téli vezetés szempontjából. A mintamélység ellenőrzése kiemelten fontos, mindenképpen az előírt szinten belül kell lennie. Nézd meg továbbá a keréknyomást is, mivel a túl alacsony vagy túl magas nyomás egyaránt befolyásolja a tapadást. Hideg időjárási körülmények esetén a levegőnyomás csökkenhet, ezért fontos mindig odafigyelnünk a keréknyomásra, hogy optimális tapadási felületet tarthassunk fenn hideg, nedves vagy havas útkörülmények között is.

teli autozas goodyear abroncs
A biztonságos téli autóvezetés a gumicserével kezdődik (Fotó: Goodyear)

A téli gumik cseréjét sem szabad az első hóesésig halogatni. Szakértő szerint a téli abroncsok cseréje akkor ajánlott, amikor a hőmérséklet 7 °C alá csökken. A téli gumik nemcsak a hóval birkóznak meg; száraz, hideg körülmények esetén is növelik a biztonságot. A jobb teljesítmény mellett a téli abroncsok csökkentik a féktávolságot is, és nagyobb futásteljesítményt biztosítanak, mint a nyári abroncsok a téli hónapokban. A témáról többet is megtudhatsz, a következő cikkünkben: Minden, amit a téli gumicseréről tudnod kell egy helyen

A téli autóvezetés elengedhetetlen tudnivalói a következő oldalon folytatódnak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2