happy meal
(Fotó: Meghan Hessler/Unsplash)

Legalábbis jelenlegi formájukban mindenképpen. A McDonald’s bejelentette, hogy 2025 végéig drasztikusan csökkenteni fogják a műanyag felhasználásukat. Ennek egyik lépése, hogy ezentúl már nem műanyagból készülnek a gyorséttermeikben értékesített Happy Meal ajándéktárgyak, melyekből évente 1 milliárd darabot értékesítenek. Ez is érdekelhet: Nálunk sincs több egyszerhasználatos műanyag a McDonald’s-ban

Na, persze, ez nem azt jelenti, hogy a gyerekeknek le kell mondaniuk a szórakoztató, mókás és színes Happy Meal játékokról. Sokkal inkább azt, hogy a játékok fenntarthatóbb megoldással készülnek majd. Például a jelenlegi fröccsöntött műanyag figurákat a jövőben mondjuk kartonpapírból készült összerakható figurák váltják majd. A cég becslése szerint az átállással 90 százalékkal csökken a szűz fosszilis alapú felhasználásuk.

A Meki 1979-től ad játékokat a Happy Meal menük mellé

A McDonald’s döntése nem meglepő, és ráadásul kevésbé drasztikus, mint amit még 2019-ben a konkurencia, a Burger King jelentett be, ők ugyanis teljesen leállítják a gyerek menük mellé adott ajándék játékok forgalmazását. Az Egyesült Államokban a meglévő és már nem használt burger kinges játékokat a vásárlók vissza vihetik a gyorséttermekben található gyűjtődobozokba. Ezeket a cég beolvasztja majd például az éttermekben használt tálcák formájában hasznosítja újra.

 

Környezetvédelmi szakemberek szemében egyébként a Meki bejelentése nem elegendő ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a cég ökológiai lábnyoma. „Amennyiben a McDonald’s valóban fenntarthatóbb akar lenni, akkor csökkentenie kellene a felszolgált marhahús mennyiségét, nem pedig ilyen minimálisan elvárható pótcselekvésekkel próbálja azt a látszatot kelteni, hogy tesz valamit a környezetvédelemért” – vélekedett Stephanie Feldstein, egy amerikai környezetvédelmi nonprofit cég igazgatója.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •