4. Aston Martin V12 Speedster: csak megrendelésre gyártják

A tető nélküli, teljesen nyitott Aston Martin egész egyszerűen gyönyörű, maga James Bond sem tudna ellenállni neki. A tervezők visszanyúltak a márka gyökereihez és lágyabb vonalvezetéssel dolgozták ki ezt a kizárólag megrendelésre készülő autót. Az 1959-ben debütált DBR1 ikonikus arányai köszönnek most vissza és mi csak irigyelhetjük azt a csupán 88 szerencsés vásárlót, akik megkapják ennek Speedsternek a kulcsát.

Habár tető nélküli koncepcióautót már láthattunk az angol márkától. Ez volt a CC100 Speedster tanulmányautó, ami 2014-ben elnyerte a legszebb koncepcióautónak járó kitüntetést. Ám közúti modellt egyelőre még nem készítettek belőle.

5. Pininfarina Battista Anniversario: a Genfi Autókiállítás kézzel készített hiperautója

A mindössze öt példányban készülő modell a cég alapításának 90. évfordulóját hivatott ünnepelni. Battista ‘Pinin’ Farina 1920-ban alapította karosszériaépítő műhelyét. Ebből a műhelyből azóta a Pininfarina az olasz dizájn egyik meghatározó fogalmává és ikonjává nőtte ki magát.

Tavaly a Genfi Autószalonon mutatkozott be a Pininfarina Battista elnevezésű elektromos hiperautó, amelynek különleges kiadású változatát, a Battista Anniversariot az idei évi eseményen szerették volna bemutatni, végül egy online show keretében ezt meg is tették. A mindössze 5 példányban készülő hiperautó része a Battista 150 darabos szériájának, de az ára valamivel magasabb, 2.87 millió dollár körül lesz.

Az Anniversio azért nagyon különleges, mert soha nem készült még ilyen teljesítményű, utcai használatra legalizált sportautó Olaszországban. A cég szerint modelljük megtestesíti mindazt, amiről a Pininfarina az elmúlt 90 évben szólt és azt, amit a jövőben üzenni szeretne. Ezért létrehoztak egy olyan környezetbarát, elektromos luxusautót, ami egyedülálló a hiperautók között. Erről csak röviden annyit, hogy az 1900 lóerős villanymotorok 2 másodperc alatt gyorsulnak 100 km/h-ra, és kevesebb mint 12 másodperc alatt repítenek nulláról 300 km/h-ra. A kocsi végsebessége 350 km/h.

Az egyedi modellek festése kézzel készül, ahogy a belsejében is mindent kézzel varrnak és minden darabot egyenként készítenek majd a cég torinói üzemében. Az autó külsejének szembeötlő különlegessége a hátulján található két cápauszonyra emlékeztető egyedi hátsó szárny: ez biztosítja a jó aerodinamikát és a leszorítóerőt.

Az autó belseje, de nevezzük inkább pilótafülkének – hiszen egy tényleges pilótafülke, az F18-as vadászgép fülkéje inspirálta ,- szénszálas anyagok, 3D nyomtatással készült gumi és kézzel kikészített bőr ötvözete. A kesztyűtartó helyén pedig, praktikusan, egy kivehető bőrtáskát helyeztek el. Az első, természetesen kézzel készített darabok 2021 első felében kerülnek a szerencsés tulajdonosokhoz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3