50 fővárosi nagycirkusz cirkuszfesztivál
(Fotó: fnc.hu)

Magyarországra figyel a cirkuszvilág a következő egy hétben, Budapest ad ugyanis otthont az év legrangosabb nemzetközi cirkuszi fesztiváljának. Négy kontinens mintegy száz artistaművésze mutatkozik be január 12. és 17. között a Fővárosi Nagycirkuszban a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Tipp: Andrea Bocelli 2022 őszén ismét Budapesten ad koncertet

A cirkusz az elmúlt évszázadok során szórakoztatásból művészetté vált

Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről, de cirkuszpedagógiai konferencia is szerepel a fesztivál programjában. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a cirkusz az elmúlt évszázadok során szórakoztatásból művészetté vált, miközben hagyományait is sikeresen megőrizte. Mindehhez terekre van szükség: az utazó cirkuszoknál sátrakra, az állandó cirkuszoknál azonban kőépületekre. „Ezek az épületek Európa számos pontjain nem állnak már, pedig örömteli lenne, ha visszaépülhetnének ezek a “kulturális templomok” – jegyezte meg.

A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál “nulladik napján”, kedden a Művésztelepen a CircusTheatrum, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium csapata Szentivánéji álmodók című workshopját lehetett megtekinteni. A hivatalos nyitó napon, azaz január 12-án kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt, csütörtökön pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai módszertani programjairól, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumról és az alakuló könyvtári gyűjteményről tartanak konferenciát. Pénteken a magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében, majd január 17-én nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul a cirkuszfesztivál. A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részletes programja a www.budapestcircusfestival.hu weboldalon olvasható.

Az alábbi cikkeket olvastad már?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •