ford paradicsom paradicsomlé
(Fotó: Canva)

A Ford az évek során sok mindent gyártott, a személyautók mellett például Trimotor repülőgépeket, traktorokat vagy éppen kamionokat, de azt talán senki nem gondolta volna, hogy az amerikai gyártó egy ponton a zöldségtermesztésben is jártas volt. A Sotheby’s legújabb aukcióra bocsátott tétele éppen ennek a gyümölcse: egy eredeti, 1938-as bontatlan palack Ford paradicsomlé. Ezt se hagyd ki: Benzinszagú parfüm? Igen, ez a Ford Mach-Eau!

A Ford paradicsomlé több mint 6000 dollárért kelt el

A Ford paradicsomlé története egészen a nagy gazdasági világválságig nyúlik vissza, ekkor ugyanis Henry Ford többszáz hektár földterületet vásárolt a cég központjául szolgáló Michigan állami Dearborn városában. A földeket zöldségtermesztés céljából hasznosították, a termést pedig rászorulóknak adományozták.

A most aukcióra bocsátott paradicsomlé azért olyan különleges, mert a Ford csupán három hétig foglalkozott a megtermesztett paradicsomok feldolgozásával és palackozásával. Ez alatt az idő alatt összesen 52.505 paradicsomlé készült, ami Ford címkét kapott. Az aukciós hirdetések alapján ezek az üvegek nem gyakran kerülnek eladásra, nagyon kevés lehet már csak épen, ez a mostani azért is olyan különleges, mert eredeti, bontatlan állapotában maradt fent.

ford paradicsomlé
Ford Paradicsomlé egyenesen a Ford farmról (Fotó: Sotheby’s)

A Sotheby’s 400-500 dollári összegre becsülte előzetesen a Ford paradicsomlé leütési árát, tekintve, hogy 2019-ben egy ugyanilyen csak éppen üres palack 408 dollárért cserélt gazdát az eBay-en. Nos, mint utóbb kiderült, az aukciósház alaposan alulértékelte bontatlan, 1938-as paradicsomlét, ugyanis azért valaki végül nem kevesebb, mint 6.325 dollárt fizetett. Ha az új tulajdonosnak nem lenne egyértelmű, az aukciósház felhívta rá a figyelmét, hogy az ital fogyasztásra nem alkalmas. Tipp: Gyors ez a dög! – Joe Biden elvitte egy körre a Ford új elektromos pick-upját

A Ford paradicsomlé csak a kezdet, ha érdekel a Volkswagen húskészítménye, lapozz a következő oldalra.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2