még egy kört mindenkinek nyári mozifilmek
(Fotó: Vertigo)

A mostanihoz hasonló tikkasztó hőséget a legjobb a vízparton vagy egy jól légkondicionált helyen átvészelni, például egy kényelmes és hűvös moziteremben. Ha még nem sikerült visszarázódnod a fél évig tartó moziszünet után, és nem tudod, mik az éppen aktuális filmújdonságok, mi majd segítünk! Íme öt film a legjobb nyári filmpremierek közül, amit feltétlenül látnod kell. Ezt se hagyd ki: Napsütés és romantika: 10 könnyed nyári film, amit bármikor meg tudunk nézni

1. Még egy kört mindenkinek

Négy jóbarát, akik gimnáziumi tanárok, letesztelnek egy elméletet. Feltevésük szerint egy csekély alkoholszint fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket. Ehhez hétköznaponként este nyolcig, munkaidőben is, kis adagokban éppen csak annyi alkoholt visznek be szervezetükbe, amivel fenntarthatják a kívánt szintet, s megszabadulhatnak állandósult szorongásaiktól, ezáltal boldogabbá válnak és jobban helyt állnak a munkahelyi és a társadalmi életben. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba.

A legjobb nemzetközi film kategóriában idén Oscar-díjat nyert Még egy kört mindenkinek című dán dráma, cannes-i díjnyertes rendező Thomas Vinterberg legújabb filmjének főszerepét a cannes-i és Európai Filmdíjas Mads Mikkelsen (Casino Royal, A vadászat, Hannibal, Doctor Strange, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet) alakítja.

Alkohol és az autóvezetés

Bár a Még egy kört mindenkinek című film könnyed formában dolgozza fel az alkoholbefolyásoltságot, fontos hangsúlyoznunk, hogy ez nagyon is komoly téma. A Drive Me Baby-n ezért korábban már számos cikkben taglaltuk az ittas vezetés veszélyeit. Tudtad-e például, hogy alkohol hatására vezetés közben romlik a látás és koordinációs képesség? Ha érdekel, mi történik a szervezeteddel, ha ittasan vezetsz, kattints ide.

Elrettentő példák az ittas vezetés ellen:

2. Minari – A családom története

Az idei nyári filmpremierek között számos Oscar-díjra jelölt alkotás található, a Minari is egy ilyen. A nyolcvanas években egy dél-koreai család Kaliforniából egy arkansasi farmra költözik, hogy új otthont alapítson. Jacob, a családfő bízik a saját családi gazdaság mielőbbi beindításában. Felesége, Monica jóval szkeptikusabb, s miközben egy csirkefarmon dolgozik, aggódik a nehézségek és kisfia, David egészsége miatt. A napi munka mellett a szülők nem tudnak vigyázni a gyerekekre, ezért segítségül hívják Monica édesanyját Dél-Koreából. A messziről érkező és bölcsességet hozó nagymamával sem boldogulnak könnyen a gyerekek, ám életigenlő, vidám természete mégis változást hoz el a család életében.

A rendező, forgatókönyvíró és operatőr-rendező, Lee Isaac Chung dél-koreai bevándorlók gyermekeként saját élettörténetéből merítve készítette el a Minari – A családom története című filmet. A film világpremierje a 2020-as Sundance Fesztiválon volt, s a rangos mozgóképes seregszemlén az alkotás elnyerte a zsűri nagydíját és a közönségdíjat. A Minari – A családom története az elmúlt év egyik legkedveltebb, legtöbbet díjazott alkotása, kétszáznál is több díjra jelölték, s több mint száz elismerést kapott. A 78. Golden Globe-díjátadón a legjobb idegen nyelvű film díját kapta meg, és e kategóriában jelölték BAFTA-díjra is. A Minari – A családom történetét hat Oscar-díjra (legjobb film, rendező, eredeti forgatókönyv, színész, női mellékszereplő, zene) jelölték, s a legfontosabb kategóriák közül négyben is érintett volt. Végül a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját meg is kapta az alkotás, a népszerű dél-koreai színésznő, Yuh-Jung Youn révén.

A legújabb nyári mozifilmek és filmpremierek listája a következő oldalon folytatódik.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2