vezetés pszichológia
Fotó: Freepik/sevinpetro

Amikor autóba ülünk, néha a félelmeink vezetnek helyettünk. Korábbi rossz élmények, negatív kritikák, balesetek emlékei szólhatnak bele vezetési stílusunkba, sőt, olyan is előfordulhat, hogy átmenetileg vagy akár véglegesen is elmegy a kedvünk a vezetéstől. Nézzünk most egy kicsit a lelkünk mélyére és vizsgáljuk meg, mi történik ilyenkor bennünk és hogyan küzdhetünk a félelmeink ellen!

Azok a bizonyos rossz tapasztalatok

1. Balesetek

Balesetet mindenki láthatott már sajnos. A bennünk bujkáló félelmek szempontjából teljesen mindegy, hogy passzív vagy aktív szereplői voltunk-e egy közlekedési balesetnek. Sokkal fontosabb, hogy egy balesetet hogyan éltünk meg akkor, és hogyan éljük meg most, amikor eszünkbe jut. A trauma ugyanis mindenki számára mást jelent. Lehet a szót csűrni-csavarni, de igazából minden, amit mi magunk annak élünk meg, az trauma. A balesetek során egyes részletek különös fontossággal bírnak, ha ismét autóba akarunk ülni. Előfordulhatnak olyan pillanatok, amelyek hasonlítanak, azaz emlékeztetnek a korábbi helyzetre. Egy megcsúszás, egy közlekedési lámpa, egy szembejövő autó reflektora, hasonló környezet és így tovább. Ezek hatására a rég „feldolgozott”, vagy elfelejtett trauma ismét a felszínre tör, amely csökkentheti az önbizalmunkat, növelheti félelmeinket. Elképzelhető, hogy egy ilyen eset után megváltozik a hozzáállásunk, sőt, nem is merünk többé a volán mögé ülni.

szorongás autóvezetés
Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

2. A jogosítvány megszerzésének tortúrái

Ide nem csak az oktató, a vizsgáztató megjegyzései, vagy a saját „bénázásaink” tartoznak, hanem azok a jelenetek is, amikor például gyermekként fültanúi voltunk egy-két “kedves” megjegyzésnek, amikor az egyik szülő megjegyzéseket tesz a másik szülő vezetési stílusára. Vagy az is előfordulhatott, hogy a mi próbálkozásainkat nem értékelte a környezetünk megfelelőnek. Vagy amikor látványosan félt valaki mellettünk az anyósülésen. Ha még nem tettünk szert önbizalomra és biztonságérzetre, amit a megszerzett rutin ad, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy nem vagyunk jó autóvezetők.

3. Másokkal megtörtént autós traumák

A személyesen megélt balesetek, mondanunk sem kell, erősen belénk ivódnak. De az is előfordulhat, hogy a környezetünkben történt hasonló esetek is kihatnak ránk. Ha kellően empatikus személyiséggel áldott meg bennünket a sors, akár a mások által mesélt, és közvetve átélt közlekedési balesetek is okozhatnak lelkünkben blokkokat, autóvezetési félelmeket. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a hírekben szereplő balesetek, az útszéli figyelmeztető táblákon elhelyezett rommá tört autók is. De ne feledjük! Ezek a figyelmeztetések azok számára, akik tövig nyomják a gázt és felelőtlenek voltak. Mi mégis könnyedén magunkra vehetjük a figyelmeztetést, akár helyettük is, és ezzel növelhetjük a félelmeinket.

4. Vezetés közben előforduló tünetek, amiknek semmi közük az autóvezetéshez

félelem az autóvezetéstől
Fotó: Pexels/Kampus Production

Az autóvezetés okozta félelmek különös csoportja ez. Beülünk az autóba, és elkezdünk izzadni, szorító érzést érezni a torkunkban, remeg a lábunk, erősen ver a szívünk. Ez lehet pánikroham jellegű félelem, ami történetesen pont autóvezetés közben jelentkezett. De nem a vezetés váltja ki! Valami teljesen más téma jut eszünkbe és arra reagálunk így. De mivel autóvezetés közben jelentkezett, előbb vagy utóbb összekapcsolhatjuk az autóvezetéssel is.

Lapozz és kiderül, hogyan küzdhető le a félelem!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2