koronavírus oltási igazolvány omikron variáns ötödik hullám akcióhét harmadik oltás
Érdemes kérni a harmadik oltást, mert május 1-vel érvényét veszti az oltási igazolvány, ha csak két oltással rendelkezik tulajdonosa (Fotó: MTI/Varga György)

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány, és hét napra rövidül a karantén ideje – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Emellett február 15-étől csak az minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, illetve az, aki hat hónapon belül kapta a második oltását. Fontos: Itt az újabb oltási akció! Januárban hétvégenként időpont nélkül lehet oltatni

A koronavírus-fertőzésen átesettek már nem minősülnek védettnek

A miniszter azt is hozzátette, hogy nem lesznek új igazolványok, a meglévő plasztik kártyák QR-kódjai alapján lehet ellenőrizni az okmányt, és így az oltottságot. Fontos továbbá, a koronavíruson „átesettség fogalma” az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget.

oltási igazolvány
Az oltási érvényesség az eddigi védettségi igazolvány QR-kódjával kérdezhető le (Fotó: hvg.hu)

Változik a karanténkötelezettségre vonatkozó szabály is: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni.” Az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Eszerint ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •