Kezdőlap Style&Trend Gasztro A legjobb farsangi finomságok a világ minden tájáról

A legjobb farsangi finomságok a világ minden tájáról

Franciaországban és Amerikában a farsangi időszak, azaz a Mardi Gras alatt a beignet fánkból fogy a legtöbb. (Fotó: Mr. Food)

A farsanghoz – vagy ahogy több külföldi országban nevezik, karneválhoz – nem csupán hangos mulatságok, hanem jellegzetes farsangi, karneváli ételek is kapcsolódnak. Elsőre szerintünk mindenkinek a klasszikus szalagos fánk jut az eszébe, ám a téma tartogat még pár izgalmas meglepetést. Járjátok körül képzeletben velünk a világot, és kóstoljatok bele a brazil, ciprusi vagy éppen francia tradicionális karneváli fogásokba!

Brazília: feijoada és brigadeiros

(Fotó: Epicurious: Brigadeiros)

A Rióban megrendezett színpompás, végeláthatatlan karneválok méltán híresek az egész világon. Az egyik legkedveltebb – nem csak farsangi, de ekkor is szívesen fogyasztott – ételük a feijoada, amely nem más, mint lassan főtt disznóhús babbal és rizzsel. Népszerűek még a klasszikus brazil ételek, például a moqueca baiana névre hallgató halpörkölt, illetve a rákkal és pirított magokkal készülő finomság, a caruru. Utcai vigadalom nem létezhet édességek nélkül: a két kedvenc a sűrített tejből és kakaóból készülő, bonbonra hasonlító brigadeiros, valamint a quindim, amely egy gluténmentes, tojássárgájából, cukorból és kókuszreszelékből készülő desszertféle.

Olaszország: frittelle és crostoli

(Fotó: Giallo Zafferano Blog: Frittelle)

Cseppet sem lepődünk meg azon, hogy az olaszok egy egész sor tésztával és süteménnyel ünneplik a farsangot. Ilyen az élesztős, olajban sült fánk, a frittelle, illetve a crostoli. Készítenek töltetlen, és lekvárral vagy krémekkel töltött verziókat is. Persze a street food sem maradhat el, ha eljutunk a velencei karneválra, az utcákon jól bevásárolhatunk ropogós, olajban sült tengeri herkentyűkből és aranciniből.

A következő oldalon megtudhatod, melyek a népszerű farsangi ételek az USA-ban, Franciaországban és Németországban.

Franciaország: palacsinta, gofri és fánk

A farsangot La Carnavalnak, vagy Mardi Gras-nak hívják – ez utóbbi a húshagyó keddre utal –, a leghíresebb utcai mulatságokra Nizzában kerül sor. Arra járva ehetünk édes vagy sós crépes-t (palacsinta), gofrit, valamint megkóstolhatjuk olajban sült fánkjukat, a beignet-t.

Egyesült Államok: francia fánk a farsangi ételek között

Az amerikai karneváli ételek legnépszerűbbike a corn dog, azaz a bundázott hot dog. (Fotó: Dessert Now, Dinner Later)

Az USA-ban a Mardi Gras-t a francia telepesek által létrehozott New Orleans környékén ünneplik, jellegzetes ételek a corn dog, a csöves kukorica, a jambalaya, és természetesen fánkot is fogyasztanak. Ez utóbbiból ilyenkor különösen a népszerű francia fánk, a beignet fogy a legjobban.

Németország: sült kolbász és fánk

Micsoda meglepetés: a németek a farsangot is sült kolbásszal, friss pereccel és forralt borral ünneplik. Ne aggódjunk, azért némi farsangi fánk is belefér a karneváli menübe.

Forrás: Ízes Élet/jamieoliver.com