környezetvédelem autók
Az elektromos autók lényegében behozhatatlan előnyben vannak; fotó: Freepik

Érdekes kérdésre kereste a választ a Nissan az elektromobilitás jegyében. Az autógyártó arra volt kíváncsi, vajon mi motiválja, vagy éppen gátolja a vezetőket az elektromobilitásra való törekvésükben. Ehhez több olyan vezetőt is megszólaltattak, akik tulajdonában már szerepel a környezettudatos autó, de akadtak olyanok is, akik továbbra is a benzines kivitel mellett tartottak ki. Mutatjuk a Nissan által közölt eredményeket.

Együtt a benzines és a zéró emissziós

A Nissan legújabb pán-európai felméréséből kiderült, hogy az európai autó tulajdonosok 70%-a megfontolná, hogy elektromos autóra váltson a következő vásárlás során. A legnépszerűbb indokok között pedig a zéró emissziós jármű környezetvédelmi hatását jelölték meg. A kutatásban összesen 7000 európai autós vett részt. Közülük a sofőrök fele rendelkezett saját elektromos autóval, míg másik 3500 társuk belső égésű motorral közlekedett.

Benzines autó
Vajon a benzines autókat végleg felváltják az elektromosak? (fotó: pixabay/skitterphoto)

A kutatás elsődleges eredményei felfedték, hogy azok a sofőrök, akik elektromos autóval járják az utakat, kifejezetten elégedettek voltak döntésükkel. 89% szerint a váltás volt a leghelyesebb döntés. Nagyjából háromnegyedük pedig nyugodtabbnak és egyenletesebbnek tartja a vezetési élményt a belső égésű motoros autókkal szemben. Az autóvezetők többsége azt is bevallotta, hogy az elektromos autójuk hatótávja felülmúlta a vásárlás előtti elvárásaikat. Ami egy nagyon érdekes információ, mivel a régebbi típusú autóvezetők 58%-a pontosan amiatt nem veszi fontolóra az elektromos autót, mivel tart a túl rövid hatótávolságtól. Azt, hogy számunkra milyen pozitív eredményeket hozott Európa eddigi legkedveltebb elektromos modellje, ide kattintva megtudhatod: Nissan Leaf: teszteltük Európa legnépszerűbb e-autóját!

Minden ízében környezettudatos

A felmérés alapján az elektromos vezetési élmény egyaránt élvezhető és vonzó. A sofőrök emellett kiemelték a fejlettebb technológiát, amely nagyban sarkallta őket a váltásra. A hagyományos autót használók közel egyharmada szintén ugyanezt igazolta vissza, miszerint a fejlett technológia csábítja őket az elektromos autó váltásra. Ugyanennyire csábítónak tartják az alacsony fenntartású költséget is, amelyet az elektromos autósok 83%-a visszaigazolt.

A Nissan azonban itt nem állt meg. Életre hívta “Az életem egy Nissan LEAF-fel” című videósorozatát. Az alkotásba, elektromos autó tulajdonosok mesélik el saját személyes történetüket, kiemelve az eletkromobilitás minden előnyét.  Ha kíváncsi vagy arra, hogy Dobó Kata milyen személyes élményeket szerzett elektromos autója által, olvasd el a vele készült cikkünket: Dobó Kata kislánya szerint menő, hogy az anyukája elektromos autót vezet.

Nissan Leaf
A család minden generációja egyaránt élvezheti az elektromobilitás nyújtotta előnyöket (fotó: Nissan)

Az “Életem egy Nissan Leaf”-fel sorozat minden egyes része online is elérhető. A márka az epizódok elkészítése során azt tartotta szem előtt, hogy a valós tapasztalatok alapján segítsen minden döntés előtt állónak. Fő céljuk, hogy bemutassák, az elektromobilitás mint életstílus közelebb hozzá egymáshoz az embereket.

Ha további cikkeket is olvasnál az elektromobilitás jegyében, nézz bele válogatásáunkba:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •