éjszakai vezetési tippek
(Fotó: senivpetro/Freepik)

„Induljunk időben, nem szeretek sötétben vezetni!” Ugye, te is hallottad már ezt a mondatot? Esetleg pont tőled idéztünk? A sötétedés utáni vezetés sokaknak okoz problémát, ami nem csoda, hiszen a csökkent látási viszonyok még a legtapasztaltabb sofőröktől is extra figyelmet követelnek. Mivel egy ideig még igen korán sötétedik, a Mio hasznos tippekkel és éjszakai üzemmóddal ellátott autós kamerákkal segít, hogy akkor is biztonságban érezd magad a volán mögött, ha már lement a nap.

1. Ügyelj a fényszórók helyes használatára

Elsődleges fegyvered a sötéttel szemben a fény, ezért fontos, hogy a fényszórók megfelelő állapotban legyenek: optimális izzók, jól beállított fényirány, tiszta lámpák és irányjelzők.

suzuki fényszóró
Az újabb Suzuki modelleknél a fényszórók ki- és bekapcsolását a külső fény erőssége határozza meg

A rendszeres ellenőrzés elengedhetetlen, hiba esetén ugyanis nem csak balesetveszélyes, de büntetést is kaphatsz. Az állapotfelmérés mellett a helyes használatra is figyelni kell: éjszaka, lakott területen kívül használd a távolsági fényszórókat, de szembejövő autó vagy az előtted lévő utolérése esetén azonnal kapcsold le! Ez egy egyszerű és fontos szabály, sokan mégis elfelejtik alkalmazni. Az elhomályosodott fényszórókat egy nagyszerű otthoni trükkel varázsolhatod újjá, kattints ide a részletekért!

2. Tudd, hova kell nézni

Természetes, hogy elsősorban az utat kell figyelni, de fontos, hogy soha ne nézz a szembejövő jármű fényszórójába! A nagy erősségű, pillanatnyi fény ugyanis átmenetileg ronthatja a látást, és elveszítheted a kontrollt. Közeledő autó esetén tekintetedet az út szélét jelző fehér vonalra érdemes irányítani, és ezt követni, amíg a jármű elhalad melletted.

Az éjszakai vezetési tippek listája a következő oldalon is folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3