matrix fenyszoro
A DS mátrix rendszere képes érzékelni a többi gépkocsit

A Magyarországon hatályban lévő KRESZ-szabályok előírják, hogy a tompított fényszóró – anélkül, hogy a szembejövő jármű vezetőjét vakítaná – sötétben és tiszta időben legalább 40 méter távolságot kell, hogy megvilágítson. A távolsági fényszóró (sötétben és tiszta időben) legalább 100 méter távolságot kell, hogy megvilágítson. Azonban a szabályok előírják a tompított fényszóróra való visszaváltást, hogy ne vakítsa el a többi közlekedőt, amikor az ellenkező irányból érkező járművel találkozik, és ha közelről követ egy másik járművet. A távolsági fény tompított fényre váltását kellő időben kell megtenni, hogy ne zavarja a többi közlekedőt.

A DS MATRIX LED VISION rendszer mindkét közlekedési irányban képes érzékelni a többi gépkocsit, és a tizenöt világító szegmenssel oly módon tudja szabályozni a világítást, hogy távolsági fényszóróval lehessen közlekedni a többi vezető elvakítása nélkül. Hogy a mátrix fényszóró hogyan működik a gyakorlatban? Nézzük!

A mátrix fényszóró képes érzékelni a többi gépkocsit

Egy „lakott terület vége” tábla rajzolódik ki a lámpaoszlop sor végén. Mögötte a sötét éjszaka. A DS 3 CROSSBACK szélvédőjének felső részén elhelyezett kamera a fény hiányát érzékeli. Az információ eljut a DS MATRIX LED VISION fényszórókhoz. A tompított fény funkciót biztosító három LED modul mellett a MATRIX BEAM modul is működésbe lép. Belülről kifelé haladva tizenöt világító szegmens gyullad ki egymás után, hogy a fényszóró távolsági fényre váltson. A futófény „wow” hatást vált ki. Az út és az útpadka tökéletes megvilágítást kap. A vezetés biztonságosabb, a vezető figyelme élénk.

Ekkor azonban a távolban feltűnnek az első fények. Egy másik gépkocsi közeledik. A kamera érzékeli a gépkocsit és követi annak mozgását. A MATRIX BEAM modul szemből érkező gépkocsi környékét bevilágító szegmensei azonnal kialszanak, hogy egy megvilágítatlan területet hozzanak létre, amíg a két gépkocsi elhalad egymás mellett. Kétoldalt a világítás erőssége nem változik. A DS MATRIX LED VISION rendszer mindkét közlekedési irányban képes érzékelni a többi gépkocsit, és a tizenöt világító szegmenssel oly módon tudja szabályozni a világítást, hogy távolsági fényszóróval lehessen közlekedni a többi vezető elvakítása nélkül.

Lakott területre való be-és kihajtáskor a szegmensek folyamatosan ki-, illetve bekapcsolnak, hogy tompított fényre váltsanak, vagy hogy visszaálljanak távolsági fényre.

Biztonság és kényelem

A DS MATRIX LED VISION-nel a DS Automobiles volt az első gyártó, amely mátrix fényszórókat alkalmazott a DS 3 CROSSBACK szegmensében. Ez a technológiai fejlesztés igazi előnyt jelent a biztonság és a kényelem szempontjából a vezető és a többi közlekedő számára.

DS mátrix fenyszoro
Tökéletesen passzoló fényszórók

A DS 3 CROSSBACK avantgárd formatervezésének kulcsfontosságú elemei közé tartoznak ezek a különleges fényszórók, amelyekben – ahogy azt fentebb láttuk – három LED modul biztosítja a tompított fény funkciót és egy MATRIX BEAM modul a távolsági fény funkciót. A DS WINGS hűtőrács két oldalán elhelyezkedő MATRIX BEAM modul tizenöt önálló világító szegmensre van osztva.