david beckham lunaz
(Fotó: Lunaz/Facebook)

Elektromos kukásautó és David Beckham. Két dolog, ami eddig biztosan nem szerepelt egymás mellett egy mondatban. Eddig. Beckham ugyanis tíz százalékos részesedést szerzett a Lunaz nevű angol vállalatban, amely fő profilja a Rolls-Royce, a Jaguar és a Range Rover klasszikus modelljeinek elektromossá alakítása.

Ezt se hagyd ki: David Beckham egy gyönyörű piros Maseratival driftel. Nézd meg a videót!

Már 80 millió Lunaz elektromos kukásautó közlekedik Európában és az Egyesült Államokban

A silverstone-i székhelyű cég a luxusautó villanyosítási programját most kiterjesztené az ipari járművekre is, ebben látta meg a potenciált az angolok egykori válogatott sztárfutballistája is. Az angol vállalatnak ez az új irány nem is annyira új, hiszen ők voltak, akik elsők között gyártottak elektromos hajtáslánccal szerelt kukásautókat, amelyekből már legalább 80 millió közlekedik az Egyesült Királyságban, Európában és az Egyesült Államokban. A Lunaz célja az elektromosítással, hogy költséghatékonyan hosszabbítsák meg a már forgalomban lévő járművek élettartamát

 

A fejlesztés azért is fontos, mert az Egyesült Királyság elhatározta, hogy 2030-ra betiltják a kizárólag benzin- vagy dízelmotorral hajtott új autók értékesítését.

350 ezer font egy történelmi Rolls-Royce-t villanyosítása

elektromos kukásautó
„Ez a szelektív kukásautós is újra lett hasznosítva” – olvasható ez elektromos kukásautó oldalán
elektromos range rover
Egyelőre még szokatlan a látvány (Fotók: Lunaz)

Bár a technológia már adott, az villanyosítás nem olcsó dolog, például egy klasszikus Range Rover kb. 250 ezer, míg egy történelmi Rolls-Royce már 350 ezer fontba került az elektromosítása. Ugyanakkor egy meglévő kukásautó átalakítása 40 százalékkel így is kevesebbe kerül, mintha egy hasonló, de vadonatúj dízelmotoros haszonjárműt vásárolna a helyi önkormányzat. Arról nem is beszélve, hogy a villamos energia is jóval olcsóbb, mint a dízel üzemanyag, így az elektromos kukásautók hosszútávon visszahozzák a beléjük invesztált pénzt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: The Guardian, Lunaz

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •