Cseresznyefa virágzás
(Fotó: freepik.com)

A hétvégén veszi kezdetét a világ egyik legcsodálatosabb időszaka, a cseresznyefa virágzása. A lenyűgöző látvány megcsodáláshoz nem kell Japánba utaznunk, otthonunk kényelméből is nyomon követhetjük a tavasz érkezését.

Cseresznyevirágzás Hanamival egybekötve

A Sakura, vagyis a cseresznyefák rügyfakadása az egyik legnagyobb és legfontosabb esemény az év első szakaszában Japánban. Az ország nemzeti szimbólumának is számító cseresznyefa virágzása a távol keleti kultúrában a tavasz megérkezését jelzi. E gyönyörű természeti csodát a Hanamival, egy több napon át tartó ünnepségsorozattal köszöntik. Az ünnepségen nem csupán a látványos virágba borulás jut hatalmas szerephez, hanem az ének, a tánc, a hagyományos japán ételek, valamint a nemzeti ital, és a rizsbor fogyasztása is.

Cseresznyefa virágzás
(forrás: pixabay)

A világ kilencedik csodájának is nevezett eseményen a résztvevők szerint minden külső gondolat és probléma szinte azonnal megszűnik. Az idelátogató nagyközönség kizárólag az örömre, és a cseresznyefa virágzás mindent felülmúló látványára helyezi a hangsúlyt. A japán városokban ilyenkor mindenhol a fa virágainak jelképeivel találkozhatunk, míg a parkban levő fákat lámpásokkal díszítik. A városok egyfajta átalakuláson mennek keresztül, mintahogyan a fák is levetkőzik régi ruhájukat. A 14 napig tartó virágzáshoz számos babona is kötődik. A régi időkben például ebből jósolták meg, milyen lesz a termés, és mennyire lesz sikeres a rizs szezon.

A tavasz köszöntése otthonról

Cseresznyefa virág
(Fotó: pexels.com)

Az egyik legkedveltebb cseresznyefa virágzás nézőhely a Mjógi-hegy lábánál lévő Sakura-no-Sato, azaz “Cseresznyefalva”, ahol jelenleg több mint 15 ezer fa csodálható meg. De érdemes szemügyre venni az Ueno parkot is, amely egy állatkertet is magába foglal. Akad azonban olyan park is, ahol a hagyománytisztelet az öltözékben is nagy szerepet kap, mivel a belépést kizárólag kimonó viseletében engedélyezik. A koronavírus miatt azonban ez idén sajnos nem érinti a magyar nagyközönséget, mivel a beutazást Japán is korlátozta. Ám nem kell aggódni, mert online streameken keresztül otthonunkból is élvezhetjük a cseresznyefa virágzás csodálatos látványát.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •