budapest airport koronavírus tesztközpont
(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Németországban is felbukkant az omikron variáns. Szakértők szerint ez a mutáns lesz, ami az ötödik hullámot okozhatja itthon is és várhatóan jövő év elejére lobbanhat be hazánkban. Az új variáns Dél-Afrikából származik, ma itthon is szigorították a beutazást a régióból. Az új szabályok hétfőtől lépnek életbe – írta meg a Blikk.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult, omikron változatát két ember szervezetében mutatták ki Németországban. Ezt szombaton jelentették be Münchenben. Nagyon valószínű, hogy hazánkat is eléri az új omikron variáns. Ez azt jelenti, hogy az ősztől – áprilisig tartó felsőlégúti vírusos időszakban akárcsak tavaly, két Covid hullám lesz Magyarországon. Rusvai Miklós virológus szerint ez azt jelentheti, hogy tavaszig újabb korlátozások jöhetnek itthon is. Jelenleg itthon is a delta plusz variáns okozza a legtöbb megbetegedést és a negyedik hullámot. Tipp: Oltási akcióhét – Szakértő szerint soha nem volt annyira szükség az oltásra, mint most

Dél- Afrikából korlátozták a beutazást Magyarországra

Közben ma a Magyar Közlönyben megjelentek az utazási korlátozásokról szóló friss információk. A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra.

Ebből a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy – ha az nem jelent kockázatot – hatósági házi karanténba kerülnek. Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját. Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak különleges, meghatározott esetekben.

Az omikron változat a koronavírus szupervariánsa. A WHO szerint heteket vehet igénybe, amíg megismerik ezt a típust. Már vizsgálják, hogy a változat milyen hatással lehet a diagnosztikára, a terápiára és a vakcinákra.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •