batmobil batman képregény
(Fotó: Motor Authority)

Batman szuperautója, a Batmobile vitathatatlanul az egyik legikonikusabb jármű a popkultúrában. Az autó számtalan formát öltött az elmúlt évtizedekben, az eredeti képregényeket követően rengeteg rajzfilmben, sorozatban és nagy költségvetésű hollywoodi filmben láthattuk. Sőt, még LEGO-ként is.A Warner Brothers által ingyenesen közzétett dokumentumfilm most felidézi az autó 70 éves történetét és kulisszatitkait. Az alábbi videón megnézhetitek ti is az egyórás dokumentumfilmet:

A dokumentumfilm visszamegy egészen a kezdetekig, nevezetesen az 1966-os Batman televíziós sorozatig, amelyben a Denevérember Batmobile-ja egy 1955-ös Lincoln Futura-modellre épült. A Batmobile közel 30 évvel később 1989-ben esett át nagyobb változáson, akkor a már sokkal többek által ismert Tim Burton rendezte Batman és Batman visszatér című filmekben egy Chevrolet Impalát használtak fel a hős szuperautójának kialakításához.

Rajzfilm-szerű vonások után jött a tank

Batman robert pattinson batmobile
A legőjabb Batmobile úgy fog kinézni, akár egy klasszikus amerikai izomautó (Fotó: Filmsor.net)

A Christian Bale-korszak Batmobile-ja sokkal komolyabb volt elődjeihez képest. Az autó itt már elhagyta rajzfilmszerű megjelenését, és sokkal inkább hasonlított egy kisebb tankra, mint autóra. A következő Batmobile-ra előreláthatólag 2021 novemberéig kell várnunk, amikor is A Batman című filmben, melyben Robert Pattinson alakítja majd a főhőst, ismét megújul az autó. A film előzetesében látható szuperautó ezúttal egy letisztultabb formatervet fog követni, amitől leginkább egy klasszikus amerikai izomautóra fog hasonlítani. Meg merjük kockáztatni, hogy ez lesz az eddigi legmenőbb Batmobile a franchise történetében.

Filmes autók, autós filmek, nem csak filmrajongóknak

filmes autók mercedes benz autós üldözés
Filmek legendás Mercedes-ekkel (Forrás: IMDB)

A Drive Me Baby-n gyakori visszatérő téma a filmes autók. Legutóbb például azokat a filmeket mutattuk be, amelyekben a legjobb Mercedes-modelleket láthattuk. Ha inkább a francia autók érdekelnek, akkor ezt a cikket ajánljuk, ahol azokat a filmeket szedtük csokorba, amelyekben a Peugeot-k kaptak főszerepet. És ha már autós filmek, akkor természetesen nem hagyhattuk ki a 007-es ügynök legendás Aston Martinját, és azt a DeLorean-t sem, amely kultikus státuszát egyedül a Vissza a jövőbe című filmnek köszönheti.

Forrás: Motor Authority, Warner