koronavírus maszk koncert
(Fotó: Gordon Welters/The New York Times)

A koncert és koronavírus kifejezések eddig érthető módon ütötték egymást. Az elmúlt hónapokban azonban Spanyolországban és Németországban is végeztek teszteket, amelyek azt vizsgálták, hogy lehetséges-e kontrollált közegben biztonsággal koncertet tartani a koronavírus-járvány alatt. A koncertkísérlet meglepő eredményekkel zárult.

Alacsony volt a fertőzés veszélye

A koncertkísérlet pozitív eredményéhez természetesen több előzetes óvintézkedés is kellett, de a lényeg, hogy a kísérlet jól sült el. Ugyanis a barcelonai Sala Apolóba beengedett 463 koncertezőből egyetlen ember sem fertőződött meg az esemény után 8 nappal vett PCR-tesztek alapján. Ehhez az kellett, hogy a koncertre csak olyan önkéntesek jelentkezhettek, akik 18 és 59 év közöttiek, valamint az eseményt megelőző két hétben nem diagnosztizálták őket koronavírussal. A koncert napján minden kiválasztott jelentkezőtől antigén-tesztet vettek. A jelentkezők mindegyike negatív koronavírus-tesztet produkált a koncert napján, írja a kreativ.hu.

koncertkísérlet koronavírus
A koronavírus és a koncert eddig tabu volt, most azonban kiderült, megfelelő körülmények között lehetséges. (Fotó: Gordon Welters/The New York Times)

A két élő koncert és két dj-szett alatt a vendégeknek végig a bejáratnál kiosztott N95 típusú maszkot kellett hordaniuk, és csak az erre kijelölt, külön helyiségben vásárolhattak italt. A maszkot csak iváshoz vehették le, de ezt a 900 férőhelyes, folyamatosan szellőztetett koncertteremben is megtehették, ahol nem kértek senkit távolságtartásra, és az éneklés, táncolás is megengedett volt. Dohányozni csak az erre kijelölt helyen lehetett, de oda is csak limitált számban engedtek be embereket. Amennyire lehetett, a szervezők a mosdók vagy a koncertterem előtti torlódásokat is minimalizálták a kb. ötórás esemény alatt.

A koncertkísérlet körülményei széles körben alkalmazhatók lehetnek

autós koncert
A tavalyi évet leginkább az autós koncertek jellemezték. (Fotó: S. Lankutis/LRT)

Hasonló kísérleti koncertet rendeztek már a németországi Lipcsében is, írja a The New York Times. Ott 1200 embert engedtek be egy arénába, ahol tíz órán keresztül megfigyelték őket, valamint a helyszín levegőminőségét. A koncertezőket három csoportra osztották szét az arénában, ahol különböző szintű távolságtartási előírások szerint ültették le őket. A kísérlet végén a szakértők megállapították, hogy a fertőzés kockázata alacsony vagy nagyon alacsony volt. Ennek persze az a feltétele, hogy minden jelenlévő betartsa a szigorú távolságtartási, maszkviselési és higiénés előírásokat, valamint hogy a helyszín szellőztetése is megfelelően működjön.

A szakértők szerint a koncertkísérlet alatt alkalmazott biztonsági intézkedések könnyen alkalmazhatók más eseményeken is. Ez pedig reményt adhat a rendezvényipar számára, amely az elmúlt egy év viszontagságai után még a buborékkoncertek ötletét sem vetette volna el.

Forrás: Kreativ.hu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •