forralt bor recept alkohol
(Fotó: Freepik)

Mi hozhatná meg igazán az ünnepi hangulatot, mint egy bögre gőzölgő, illatos-fűszeres forralt bor? Bár idén szerencsére akár már a hangulatos karácsonyi vásárok fényei mellett is elfogyaszthatsz egy pohárral, érdemes otthon is elkészíteni, hogy garantáltan jól induljon a karácsony reggel. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha házi forralt bort készítesz. Tipp: A hideg idő ellenszere: Egy jó nagy bögre forró csokoládé

Hogyan készül a forralt bor? Mire kell odafigyelni?

forralt bor karácsony
Ne spóroljunk, a jó forralt bor alapja a jó minőségű vörösbor. A főzés közben a vörösbor mellé pedig opcionálisan adhatunk hozzá konyakot, gint vagy akár Cointreau-t is a citrusosabb íz érdekében (Fotó: freepic.diller/Freepik

Kezdjük a legfontosabbal: a borválasztással. A rossz minőségű alkohol forralva sem lesz az igazi, válassz mindig jó minőségű bort! A legjobb, ha testes, karakteres ízű vörösborból készíted. Két ismert módja is létezik a forralt bor készítésének. Az első talán ismertebb: az összes hozzávalót tedd egy lábasba, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd kb. 20 percig. Vigyázz, hogy ne főzd el belőle az alkoholt!

A második módszer intenzívebb, koncentráltabb ízeket eredményez. Egy kevés bort forralj fel a cukorral – vagy más édesítővel – és a fűszerekkel, főzd szirupossá. Add hozzá a többi bort, majd az előbbi módszerhez hasonlóan főzd szép lassan, gyöngyöztetve. Bármelyik módszert is választodk, a további szeszes italt csak a felszolgálás előtti utolsó pillanatban add hozzá, hogy ne illanjon el belőle az alkohol.

Így fűszerezd!

A leggyakrabban felhasznált fűszerek között is toplistás a fahéj és a szegfűszeg, de ízlés szerint adhatsz még hozzá gyömbért, csillagánizst, szegfűborsot, kardamomot, szerecsendiót és vaníliát. És persze a citrushéjakat se hagyd ki. A narancshéj nem csupán díszítésre jó, add nyugodtan a keverékhez! A citrom- vagy narancshéj jól kiegészítik a fűszereket, a keserű íz kiegyensúlyozására keverj az italhoz cukrot, mézet vagy juharszirupot. Pro tipp: Használj egész fűszereket, ugyanis forralás után ezeket könnyedén el tudod távolítani az italból, és nem szükséges leszűrni majd a bort. A dekorációról se feledkezz meg!

Az alábbi cikkeket se hagyd ki:

Forrás: Ízes Élet/lovefood

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •