egeszseges reggeli
A reggeli elmulasztásával visszavetjük energiaszintünket; fotó: Pexels/picjumbo

Gyakran halljuk, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli, mely nemcsak a napi fizikai, de szellemi tevékenységünk megalapozója is. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ami az autónak a benzin, az a szervezetnek az ébredés utáni étkezés. Sokan mégis kihagyják, ráadásul még mindig sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy milyen is egy egészséges reggeli. Antal Emese dietetikus segít eligazodni a kérdésben.

1. Az egészséges reggeli üzemanyag a testnek

A reggeli elmulasztásával visszavetjük energiaszintünket és ezzel együtt szellemi-fizikai teljesítményünket, motiváltságunkat. Vagyis ne legyen olyan nap, amikor nem reggelizünk – gyereknek, felnőttnek ez egyaránt fontos! De miből is áll az ideális reggeli szakértőnk szerint? Mindig tartalmaz valamilyen gabonafélét (teljes értékűt, lehet szendvics vagy müzli vagy gabonapehely), fehérjét (hús, hal, tojás, tejtermékek, magvak), zöldséget és/vagy gyümölcsöt és megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot.

2. Még egy pozitív hatás: hatékony stresszkezelő

Ha a reggelizésre nem csupán, mint az éhség fiziológiás szükségletének kielégítőjére tekintünk, hanem mindful módon közelítjük meg, akkor hatékony stresszkezelő mechanizmussá tehetjük. Ha mindful reggeliző szokásokat alakítunk ki, akkor néhány percnyi lelassulással és nyugalommal kezdhetjük a napunkat, ami megadja a töltést a későbbi kihívások kezelésére.

egeszseges reggeli 2
Sokkal jobban megjön az étvágy, ha a reggelizésnél többen ülik körbe az asztalt; fotó: Pexels/Viktoria

3. Percek alatt elkészülhet

Sokan hivatkoznak az időhiányra, pedig ma már a megfelelő, tudományosan összeállított alapanyagokból és a modern konyhatechnológiai eljárások segítségével bárki percek alatt elkészítheti egészséges reggelijét. Akár otthon, akár útközben vagy az irodában is.

Ahogy nem mindegy, mit eszünk reggel, úgy azt sem érdemes a véletlenre bízni, hogy mit fogyasztunk egy hosszabb autóút előtt (pláne, ha ez reggel van). A nem megfelelő étel fogyasztása ugyanis álmosságot, fáradtságot okozhat, ez megnöveli egy baleset kockázatát. Ha pedig a gyereknek szánt tízórairól, vagy uzsonnáról van szó, olvasd el cikkünket, amely után te is profivá válhatsz.

Forrás: Herbalife

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •