autós nyaralás családdal

Autós nyaralásra indulsz a családdal? Több száz kilométert fogsz vezetni? A hosszú, akár egész napos út alatt nemcsak az enni- és innivalóról, hanem a család kényelméről és biztonságáról is gondoskodni kell. A felhőtlen utazáshoz sok mindenre szükséged lesz, a lista összeírásában a minőségi fedélzeti kamerák gyártója, a Mio™ segít neked.

Egy hosszabb autós utazás alapos előkészületet igényel. Nem dőlhetsz hátra azzal, hogy a szervizben átnézetted, majd teletankoltad a kocsit. Még össze kell szedned azokat a fontos dolgokat, amiket magaddal akarsz vinni a vakációra. TIPP: 5+1 indok, hogy miért Ausztriába tervezz idén nyaralást

1. Fontos dokumentumok

Ha EU-n kívüli országba indulsz, nem lesz elég a személyi igazolvány, az útleveleket is csomagold be. Legyen nálad az utasbiztosítás kötvénye – érdemes olyat kötni, ami meghibásodás esetén tartalmazza az autó szervizbe szállítását, vagy akár csereautót is kínál. Ne csak az utasok, de az autó papírjairól is gondoskodj! A forgalmi engedély, néhány kárbejelentő lap, sőt, akár a kézikönyv is kerüljön be a kesztyűtartóba.

2. A fizetőeszközökről se feledkezz meg!

Készpénz (forint és valuta) mindig legyen nálad, nem mindenhol lehet bankkártyával fizetni. Sőt, bankkártyából, hitelkártyából is érdemes többfélét vinni, ha az egyik nem működne, vagy nem fogadnák el egy adott helyen. De akár a mobiloddal is fizethetsz, ha telepítetted a megfelelő alkalmazást.

mobilfizetés apple pay
Egyre többen választják a kényelmesebb és biztonságosabb mobilfizetés lehetőségét. (Fotó: fanjianhua/Freepik)

3. Írd fel az elérhetőségeket!

Előfordulhat, hogy útközben elmegy a térerő, ezért jó, ha „offline” is megvannak a legfontosabb adatok: szállás címe, telefonszáma, segélykérő vonal és bankok elérhetőségei. Jó ötlet, ha kinyomtatod az útvonalat, a GPS is bármikor felmondhatja a szolgálatot.

4. Ezek nem hiányozhatnak az autóból!

Ellenőrizd az elsősegélydobozt, pótold a hiányzó vagy lejárt szavatosságú eszközöket. Legyen a kocsiban elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény, vontató kötél, és bármikor jól jöhet a bikázó kábel is. Ha nincs pótkerék, akkor szerezz be kerékjavító készletet. És ami semmiképp se maradjon otthon az autós nyaralás során: a tartalék indítókulcs! Igencsak bosszantó tud lenni, ha elvész, vagy bezáródik az egyetlen kulcs, az otthonodtól többszáz kilométerre.

5. Gondoskodj az autó és a család biztonságáról!

A Mio™ dual kamerái, amelyek tartalmazzák az első és hátsó menetrögzítő kamerát is, a járműt teljesen körbelátják, az így készült felvételek szükség esetén pedig bizonyítékként is felhasználhatók. Sőt, olyan modell is kapható, amely parkolás közben* vigyáz az autódra, hiszen automatikusan elindítja a felvételt, ha mozgást észlel a jármű előterében.

fedelzeti kamera
Minél kisebb és diszkrétebb a fedélzeti kameránk, annál jobb (Fotó: Mio)

6. Kellenek a kütyük!

Mobiltelefonok, fülhallgatók, töltők, USB-kábelek nélkül el se induljatok, sőt egy nagy teljesítményű powerbank is jó szolgálatot tehet. Az ebook és a tablet szintén előkerülhet utazás közben, ha valaki olvasni szeretne, vagy a gyerekek mesét néznének.

gyermekülések süllyedő autóból menekülés gyerek
Fotó: Freepik

7. Gondolj a gyerekekre!

Autós nyaralás idején a kicsik kényelmét segítsd ablakra szerelhető árnyékolóval, kis takaróval, enni- és innivalóval. Ha elunnák az utazást, hallgassatok gyerekdalokat, énekeljetek, adj a kezükbe kisebb játékokat. A nagyobbakkal üsd el az időt valamilyen szójátékkal, meséljetek egymásnak vidám történeteket, használd ki az időt, hogy végre nyugodtan együtt lehettek! Ez is érdekelhet: 10 dolog, aminek anyaként mindenképpen a kocsidban a helye

*Használatához SmartBox III szükséges, amelyet külön kell megvásárolni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •