autóvezetési tippek autóhasználati szokások
A jó vezetéshez szükség van technikára, éberségre és rutinra; fotó: Freepik/diana.grytsku

A magyarok közel fele belföldre, míg további 40 százaléka bel- és külföldre is tervez utazást idén, derült ki az Apollo Vredestein Kft. kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyarok elsöprő többsége saját autót használ, abroncsait rendszeresen ellenőrzi, ugyanakkor a gumikkal kapcsolatos tudásban még van hová fejlődni, különösen az EU-s címkét illetően. Olvass tovább és megtudod, melyek a legjellemzőbb autóhasználati szokások hazánkban.

Közösségi autóhasználat, az meg micsoda?

A felmérés megvizsgálta azt is, hogy a magyarok hogyan viszonyulnak a közösségi autóhasználathoz és kiderült, hogy ez a közlekedési forma még gyerekcipőben jár hazánkban. Ha a közösségi vagy saját autóhasználat között kell dönteni, a megkérdezettek több mint fele inkább a saját autó mellett dönt, sőt, minden 10. válaszadó nem is tudja, mi az a közösségi autóhasználat. Mindössze a kutatásban résztvevők 0,8 százalékát teszik ki azok, akik rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel.

GreenGo és MÁV start
Bár az autóhasználati szokások ezt nem mutatják, itthon az egyik legnépszerűbb autómegosztó szolgáltatás a GreenGo (Fotó: GreenGo)

Ez visszaköszön abban is, hogy a magyarok több mint 96 százaléka saját autót használ a mindennapi közlekedéshez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a járműről és az abroncsokról maguknak kell gondoskodniuk. Az eredmények alapján elmondható, hogy a tulajdonosok gondját viselik autójuknak: kétharmaduk válaszolta azt, hogy rendszeresen megnézeti a járművet egy ismerős autószerelővel vagy márkaszervizben.

A felmérés a nyári utazásokra is kitért. Ebből kiderült, hogy a magyarok több mint 90 százaléka tervez nyaralást, amikor újra szabadon lehet majd utazni: a legkedveltebb úticélok a Balaton, Eger és Horvátország. Az utazást a felmérést kitöltők 86 százaléka saját autóval tervezi és mindössze a válaszadók tizede venne igénybe tömegközlekedést.

További autóhasználati szokások a következő oldalon is.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3