egri latnivalok_nyaron
Eger és a végváriak történetét idegenvezetőkkel még jobban megismerhetjük

Ha a strandolásnál vonzóbb program számodra nyáron az aktív pihenés, és ehhez nem szeretnéd átlépni az országhatárt, akkor vedd Eger felé az irányt! Legyen szó hosszú hétvégéről vagy akár még több napos szabadságról, a látnivalók Egerben arra várnak, hogy felfedezd őket. De ne feledkezz meg az innivalókról sem! A Szépasszony-völgyében az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatod meg.

Városi kószálás

Az Egri Vár, a Püspöki Palota, a Kazamata, és a Panoptikum mind-mind a végváriak életét mutatják be, amit felfedezhetsz önállóan, de sok érdekességet hallhatsz akkor, ha az egri vitézek idegenvezetését választod. Nézd meg a 40 méter magas minaretet és onnan a lenyűgöző kilátást. Aztán igyál meg egy török kávét a Pasa Sátrában. Töltsd el pár órát a ma is működő Török fürdőben, amelynek legrégebbi medencéje még 1610-ben épült. Saját gyógyvize közvetlenül a lábad alatt tör fel a kőlapok között. A másik fürdő, a Valide Sultana romjait is érdemes megnézni.

eger latnivalok_nyaron
A török megszállás korából értékes emlékek maradtak fent

A múzeumok világszínvonalú látnivalók Egerben

A barokk stílusú Egri Érseki Palota pár éve nyitott újra a látogatók előtt, itt a kiállítások mellett az úgynevezett Madaras termet is megcsodálhatod, ahol a madarakat ábrázoló freskókat a restaurátorok több mint 30 réteg festék alatt találták meg. A Főegyházmegyei könyvtárban 170 ezer kötetet őriznek, köztük IX. Leó pápa iratgyűjteményét, valamint a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindösszesen három létezik. Az Eszterházy Károly Egyetem egyik épületében található a Varázstorony, amelyben a csillagászati múzeum, a planetárium és a Panoráma terasz gyönyörű kilátása mellett a torony csúcsán Európa legrégebbi camera obscurája található. Az Egri Bazilika hazánk második legnagyobb temploma, ahol a nyári szezonban orgonaszóra hűsölhetsz az impozáns környezetben.

Az innivalókról se feledkezz el

A mérsékelt klíma és a szőlőfajták sokszínűsége igazán gyümölcsös és változatos stílusú borokat eredményez. A fajtaborok mellett a házasításokon van a hangsúly, abból is a két fő borvidéki boron, az egri csillagon és az egri bikavéren. A fehér és a vörös cuvée-k a könnyed, jó ivású, igazi nyári szomjoltóktól kezdve a többéves érlelést kapott komoly, elegáns tételekig kínálnak mindenkinek alternatívát.

szepasszonyvolgye egri latnivalok
Eger és környéke régóta híres a szőlőtermesztésről és a borkészítésről

150 pince vár rád

Dönthetsz úgy, hogy bejelentkezel egy-egy pincészethez, és náluk kóstolod meg a borokat, illetve nézed meg a pincéket, vagy elsétálhatsz a belvárostól 25-30 percre található Szépasszony-völgybe is. Több mint 150 kóstolópincét, éttermet, borszaküzletet találsz itt, így az egyik helyről a másikra sétálva fedezheted fel a kedvenceidet. Számos pincészet kínál itt olyan limitált tételeket, amelyek országos forgalomban nem kaphatóak. Emellett fesztiváloknak, koncerteknek, gasztrorendezvényeknek, piacnak, boros eseményeknek is helyet ad a Szépasszony-völgy.

Fotók: Busák Attila

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •