Autóhasználati szokások
(fotó: freepik)

Új autó vásárlásakor a külső megjelenés helyett ma már sokkal inkább az autó fenntarthatósága és megbízhatósága lett az elsődleges szempont. Az FCA kutatása azonban nemcsak erre, hanem az autóhasználati szokások változására is fókuszált.

Megbízhatóság és fenntarthatóság az élen

A szokásos kérdéseken túl a kutatók olyan témaköröket is feszegettek, amelyek túlmutatnak az átlagos autóhasználati szokásokon. Felmerült többek között például, hogy a tulajdonosok vajon elnevezik-e az autójukat, vagy éppen mennyire adnak igazat a nőket érintő sztereotípiáknak. Beatrix például Babydollnak hívja a az autóját: Ő itt Babydoll, a rózsaszínbe öltöztetett fekete Volkswagen New Beetle

A felmérésben résztvevők 91%-a az autó megbízhatóságát tartja mindennél fontosabbnak. Ebben a kérdésben a férfiak és a nők egyaránt ezt a tulajdonságot jelölték meg elsődleges szempontnak. A nők többségének a megbízhatóság után a második legfontosabb feltétel a fogyasztás. A férfiak közel felének ezzel szemben inkább az autó márkája számít, míg a női sofőrök csupán harmada tulajdonított ennek jelentőséget. A fiatal és az idősebb közép- és felsővezetőknél a megbízhatóság mellett kiemelten fontos még a praktikum, a méret és a forma. A beosztott szellemi és fizikai munkát végzők körében sokkal hangsúlyosabb volt az ár és természetesen a fogyasztás. És hogy mi alapján választ egy nő autót, annak mi is utánajártunk: Hogyan vásárol egy nő autót? Neki sem csak a szín számít!

A felmérés külön részt szentelt a fenntarthatóság kérdéskörének. Ebből kiderült, hogy a válaszadók 88%-ának kifejezetten fontos a környezetvédelem. Ez a szám pedig hatalmas változás, hiszen 10 évvel ezelőtt ez szempont a lista végén kullogott. További érdekesség, hogy mind a vidéki, mind a városi autóvezetők körében kimagasló helyet foglal el a fenntarthatóság szempontja. Kisokosunk segít neked, hogy megismerd az elektromos autózás előnyeit: Elektromos autó a vágyad, de bizonytalan vagy a működtetését illetően? Válaszolunk a kérdéseidre!

Fenntartható autó
A legfontosabb szempont az idei évben a fenntarthatóság volt a vezetők körében (fotó: pixabay/roadlight)

A következő oldalon kiderül, hogy a férfiak vagy a nők káromkodnak-e többet az autóban.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2