Audi RS roadshow Szebeni Katalin

A villanyautók inváziója közepette az Audi gondolt egyet, és a legerősebb V6-os és V8-as RS sportmodellekből álló ménessel szeltük át a Dunántúlt egy kétnapos tesztvezetésen. Az élmény maradandó lett és egyben magyarázatra is szorul: miért épp most került a fókuszba az S és RS modellpaletta?

Az Audi RS modelljei iránt váratlanul megugrott a kereslet

Audi RS és S modellek
Az Audi S és RS Roadshow, amin bárki tesztheti a modelleket, 2021. július 18-ig tart. (Fotó: Peter Mosoni)

Az S és RS modellek a négykarikás német márka életében a sportmodellek jelzését takarják, azaz a prémiumkategóriás csúcsmodelleket. Az első példány 1994-ben jelent meg egy RS2 Avant modell képében, amelyet az Audi még a Porsche közreműködésével fejlesztett. Ez esetben már az első fecske is nyarat csinált, hisz szépen sorban jöttek az újabb – ekkor már saját fejlesztésű – RS modellek. Az utóbbi pár évben az Audi szinte minden modelljének kihozta az S vagy a RS változatát, így szépen kibővült a választható modellek skálája. Az S és RS sportmodellek népszerűsége hirtelen megugrott, olyannyira, hogy ezen még maga az Audi is meglepődött – meséli a márkaigazgató a megnyitón. Az eladások az elmúlt másfél év alatt – minden különösebb marketing nélkül – megsokszorozódtak. Az évi eladás 2019-ben még a 20 db-ot sem érte el, ez a szám 2020-ban már 146 volt, idén pedig már most 100 db-nál járnak, pedig még csak júliust írunk.

Indul az Audi RS és S roadshow, bárki kipróbálhatja a fenevadakat

Audi Rs és S roadshow tesznapok
A 400 – 600 lóerős sportkocsik türelmesen várják az indulást

Az Audi tehát úgy gondolta, akkor jöjjön, aminek jönnie kell: összeállított egy RS roadshow-t a legbitangabb autókkal, hogy kiszolgálja a vásárlói kör érdeklődését. Az egy hónapig tartó országos roadshow nyitányaként a sajtó is kipróbálhatta a csúcsteljesítményű benzines és dízel elitosztagot. A Driving Experience rendezvényre 15 db S, illetve RS csúcsmodellt sorakoztatott fel számunkra a vendéglátó. Még végignézni a flottán is hátborzongatóan jó érzés volt, nemhogy vezetni őket! Újságíró kollégáim extázisban vetélkedtek a legizmosabb példányokért, érthető módon. De nem kellett senkinek sem aggódnia, a kétnapos rendezvényen annyi helycserés támadásra volt mód, hogy mindenkinek jutott mindenből egy kis ízelítő. Ez is érdekelhet: Az Audinál profi szaglócsapat felel azért a bizonyos új autó illatért

Audi e-tron GT
Az RS és S modellek közt az Audi e-tron GT volt a konvoj egyik különlegessége

A felsorakoztatott 400-600 lóerős RS modellek között bőséggel akadt minden: izmos SUV, sportos SUV-Coupé, dögös kabriók és kupék, illetve elegáns Avant (kombi) kivitel is. Persze az elektromos Gran Turismo is felbukkant sokak örömére, ami ugyan kakukktojás volt a belsőégésű fenevadak közt. 475 lóerejével ugyanis az e-tron GT-nek is ott volt a helye a legerősebb Audik közt, így a modellválasztékra igazán nem lehetett panasz.

Audi S és RS: az utolsó mohikánok lennének?

Beülni egy 600 lovas, karcos hangú, erőtől duzzadó fenevadba már önmagában is izgalom. De a tudat, hogy ezt már nem sokáig tehetjük meg, hisz nyakunkon a környezettudatos zero emission küldetés, ami bizonyos szempontból lezár egy korszakot, még felemelőbbé teszi a pillanatot. Nyilván ugyanerre a gondolatra jutott az a sok, szinte a semmiből előkerülő Audi RS vásárló is, aki nem sajnált a zsebébe nyúlni az 50 millió forint körüli vételár miatt, még most, amíg lehet, és megvette az utolsó sokhengeres mohikánját. Az erő és a prémium találkozása minden S és RS modellben körbeölel, legyen az akár egy robosztus RSQ8 SUV vagy a finomabb, lágyabb S5 Cabriolet. A Quattro összkerékhajtás, a Tiptronic nyolcfokozatú automata váltó, a vezetői asszisztenciák széles skálája, a sportülések magától értetődőek az Audi S és RS modelljeiben, így a csodás tájakon tökéletesen kimaxolhattuk a vezetés örömét.

Lapozz, és ismerd meg jobban a mi kedvenc modellünket.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2