új autó illat audi szaglás
A tipikus új autó illat nem a véletlen műve, hanem komoly vegyészmunkáé (Fotó: Twitter/Audi)

Bizonyára sokaknak ismerős az a hamisítatlan új autó illat, ami minden gyári autó velejárója. Nem is gondolnánk, pedig ez az illat komoly vegyészmunka eredménye, amiért az Audi gyáraiban például már hosszú évtizedek óta az úgynevezett Nose Team, azaz Orr Csapat felel. Ezt se hagyd ki: Az Audi magyar tervezőnője Hot Wheels videóival robbant be az internetre

Az autó minden pontját végigszagolják

új autó illat légfrissítő
Ez a bizonyos illat sokak számára kellemes, olyannyira, hogy már légfrissítő formájában is kapható (Fotó: Gizmodo)

A szaglás az egyik legerősebb és legösszetettebb érzékünk, amely szorosan kötődik az emlékeinkhez. Pontosan emiatt fontos, hogy az autógyártók eltalálják azt a bizonyos új autó illatot, hiszen ez erősen meghatározza az autónkhoz fűzött első emlékeinket, élményeinket. Ennek érdekében az Audi vegyészek egy csoportját csak és kizárólag azért alkalmazza, hogy a munkaidejük nagy részében az autó különböző részeit szagolgassák.

Az autógyártás elfeledett hősei

1985 óta létezik az Audinál az úgynevezett Nose Team, vagyis az Orr Csapat, akik immár 35 éve azon dolgoznak, hogy a gyártósorról kiguruló új Audiknak a lehető legjobb és legkellemesebb illatuk legyen. A feladatuk meglehetősen összetett: a szakemberek folyamatosan szagtesztnek vetik alá a különböző gyártási fázis alatt álló autót és annak alkatrészeit. Ezt követően egy egytől hatig terjedő skálán értékelik az autóban található szagokat. Egyest a szagtalan, míg a hatost az elviselhetetlen szaghoz társítják. Az autóban található minden egyes komponensnek legfeljebb egy négyes, azaz “zavaró szagú” lehet a besorolása. Ha ennél rosszabbnak ítélik meg, akkor az adott egységet visszaküldik újragyártásra.

A következő oldalon megnézheted a videót, amely munka közben mutatja a szaglócsapatot.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2