Mi hozhatná meg igazán az ünnepi hangulatot, mint egy bögre gőzölgő, illatos-fűszeres forralt bor? Annak ellenére, hogy idén elmaradnak a karácsonyi vásárok, nem kell lemondanod az adventi szezon kihagyhatatlan italáról. Hidd el, otthon, a meleg szobában iszogatva is mennyei. Instant karácsonyi feeling. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha házi forralt bort készítesz.
A forralt bor története
Mint oly sok mindent, ezt az italt is a rómaiaknak köszönhetjük, az 5. századtól már biztosan fogyasztották. Akkoriban a borok azonban eléggé más karakterűek voltak, mint manapság. Általában mézzel és gyógynövényekkel keverték – tartósítási célból. A középkorban népszerű maradt egész Európában, több korabeli szakácskönyv is megemlékezett a legkedveltebb forralt bor receptekről. Néhány évszázaddal később vált aztán igazi karácsonyi klasszikussá, 1843-ban Charles Dickens is megemlítette a Karácsonyi énekben.
Német nyelvterületen a Glühweint szegfűszeggel, fahéjjal és csillagánizzsal fűszerezik. Ha Norvégiában jársz, gløgg, a svédeknél pedig glögg néven keresd, előbbit egy helyi likőrrel bolondítják meg, utóbbit pedig mazsolával és blansírozott mandulával kínálják. A franciák kevesebb fahéjat tesznek bele, hogy ne nyomják el a bor ízét, cserébe viszont tisztességes adag konyakot löttyintenek hozzá. Kanadában pedig whisky és juharszirup kerül az italba.
Milyen bort válassz?
A rossz minőségű alkohol forralva sem lesz az igazi, válassz jó minőségű bort! A legjobb, ha testes, karakteres ízű vörösborból készíted.
A következő oldalon megtudhatod, hogyan láss neki a forralt bor készítéséhez.
Hogyan készíts forralt bort?
Két ismert módja is létezik a forralt bor készítésének. Az első talán ismertebb: az összes hozzávalót tedd egy lábasba, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd kb. 20 percig. Vigyázz, ne főzd el az alkoholt!
A második módszer intenzívebb, koncentráltabb ízeket eredményez. Egy kevés bort forralj fel a cukorral – vagy más édesítővel – és a fűszerekkel, főzd szirupossá. Add hozzá a többi bort, majd az előbbi módszerhez hasonlóan főzd szép lassan, gyöngyöztetve. Bármelyik módszert is választodk, a további szeszes italt csak a felszolgálás előtti utolsó pillanatban add hozzá, hogy ne illanjon el belőle az alkohol. A dekorációról se feledkezz meg, persze ne azokat a fűszereket és citrushéjakat használd, amelyekkel készítetted az italt.
Így fűszerezd
A leggyakrabban felhasznált fűszerek között is toplistás a fahéj és a szegfűszeg, de ízlés szerint adhatsz még hozzá gyömbért, csillagánizst, szegfűborsot, kardamomot, szerecsendiót és vaníliát. És mi a helyzet a citrushéjakkal? A csinos narancshéj nem csupán díszítésre jó, add nyugodtan a keverékhez! A citrom- vagy narancshéj jól kiegészítik a fűszereket, a keserű íz kiegyensúlyozására keverj az italhoz cukrot, mézet vagy juharszirupot.
Tipp: Használj egész fűszereket, ugyanis forralás után ezeket könnyedén el tudod távolítani az italból, és nem szükséges leszűrni majd a bort.
Mit kezdhetsz még a forralt borral?
Ha abba a furcsa helyzetbe kerülsz, hogy nem fogyott el az összes forralt bor, ne ess kétségbe! Ha sonkát vagy más egyben készült húst sütsz, használd mázként, sütés közben kenegesd át vele többször a készülő ételt. Amennyiben inkább édes ízre vágysz, párolj benne télies gyümölcsöket, például almát vagy körtét. A bort ilyenkor akár sziruposra is főzheted a finom ragacsos hatásért.
Forrás: Ízes Élet/lovefood