járvány pozitív hatásai
A járvány okozta változásokat a legtöbben tartósnak gondolják; fotó: Freepik/8photo

Noha az emberek több mint felét érintette negatívan a pandémia, érezhetőek a járvány pozitív hatásai – mutatott rá az NN Biztosító kutatása. A megkérdezettek válaszaiból kitűnik, a bizonytalanságot éljük meg a legrosszabbul, ugyanakkor az összezártság közelebb hozta egymáshoz a családokat, sőt a hobbijainkra és az önfejlesztésre is több időt szentelünk. Igaz, ehhez szükséges az anyagi biztonság megléte is.

Sokat gondolkozunk azon, mi lesz a járvány hatása az életünkben

A magyarok csaknem fele (49 százalék) igyekszik a lehetőségekhez képest megőrizni a járvány előtti életmódját. Ugyanakkor 71 százalékuk saját bevallása szerint szabálykövető és tiszteletben tartja a járványvédelmi intézkedéseket – derül ki az NN Biztosító kutatásából. A válaszokból így messze nem az a népvélekedés látszik, miszerint a magyarok pusztán csak át akarják vészelni valahogy a járványt. Sőt, a legtöbben aktívan foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy mindez milyen hatással volt és lesz az életükre. A megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy negatívan érintette a világban kialakult helyzet, ugyanakkor 45 százalék legalább egy olyan pozitív változást is kiemelt a saját életében, amely a korlátozások következtében alakult ki.

Többet vagyunk a családdal, gyakrabban sportolunk

Miközben a kutatásban résztvevők közül minden harmadik embernek (33%) megcsappant a háztartásszintű jövedelme, illetve 37 százaléknak a megtakarításra fordítható eszközei is csökkentek a járvány megjelenése óta, sokan számoltak be a szabadidejük, a sportolásra és a családra fordítható idejük növekedéséről. A családdal töltött órák száma tavasz óta minden negyedik megkérdezett esetében emelkedett, amit háromnegyedük kifejezetten pozitív változásként élt meg.

csalad karanten sporolas
A megkérdezettek 45%-a a járvány óta jobban értékeli a szeretteivel vagy a szabadban töltött időt

Emellett a válaszadók 17 százaléka számolt be arról, hogy több lett a szabadideje, amit kétharmaduk örömmel érzékelt (szemben a negatívan érintett 9 százalékkal). A válaszok alapján a felszabadult időt is sokan tudják értékesen magukra fordítani. 11 százalék mondta, hogy többet sportol és edz, illetve 24 százalék sajátított el új készséget a járvány kezdete óta. A válaszadók negyede úgy érzi, egészségtudatosabb lett a járvány alatt. Nem csak több időt tudunk a szeretteinkkel és a hobbinkkal tölteni, de jobban is értékeljük ezeket a jó perceket, órákat.

A járvány pozitív hatása: nőtt a pénzügyi tudatosság

A karantén időszakában az összezártságról a megkérdezettek 33 százalékának volt pozitív élménye, míg 20 százalékuk inkább negatívan élte meg azt. A járvány kitörése óta a 24-59 éveseknek nőtt a pénzügyi tudatossága, ez mindenképpen a járvány pozitív hatásai közé tartozik. 50 százalékukban felmerült a kiadásaik racionalizálása, minden második megkérdezett pedig komolyan kalkulál valamilyen rendszeres megtakarítás elindításával. A megkérdezettek 72 százaléka szerint a rugalmasság segít túlélni a járványhelyzetet, de 71 százalékuk szerint a több megtakarítás és az anyagi biztonság is ilyen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •