A jövőben bármikor megváltoztathatjuk autónk színét anélkül, hogy azt át kellene festeni, vagy le kellene fóliázni. Legalábbis, ha a Toyota sorozatgyártásig fejleszti most szabadalmaztatott technológiáját. Ezt se hagyd ki: Színpszichológia: Tudtad, hogy az autód színével üzensz a világnak? 

Egyre egyszerűbb testre szabni az autónkat

Az autóipar digitalizációja, a szoftveralapú járművek és az elektromos hajtásláncok megjelenése azt jelenti, hogy az ügyfelek minden korábbinál szabadabb kezet kapnak autójuk testre szabásában. A folyamatos fejlesztések eredményeit akár a vásárlást követően is élvezhetjük. A letölthető frissítések lehetővé teszik, hogy új kényelmi vagy biztonsági szolgáltatásokat, módosított hajtáslánc-beállításokat aktiváljunk a fedélzeten. Persze, nem lehet mindent szoftveresen kicserélni. Egy háromajtóst például soha nem fogunk tudni ötajtóssá átprogramozni, ahogy az sem működhet, hogy új karosszériaszínt töltsünk le.

Vagy talán mégis: a Toyota ugyanis kidolgozott egy olyan eljárást, amivel szabadon módosíthatjuk az autónk színét. A folyamat bonyolultabb persze, és nem is végezhető el házilag. Viszont jóval gyorsabb, költséghatékonyabb és környezetbarátabb opció, mint a lemezek újrafényezése, ráadásul bármikor, tetszőleges gyakorisággal végrehajtható.

Jön a színváltós autók kora?

A kétéves fejlesztőmunkát követően idén tavasszal szabadalmaztatott folyamat alapját egy speciális, színváltó pigmenteket tartalmazó festék adja. Amennyiben ezt az anyagot felmelegítik, majd különleges lámpák fényével besugározzák, képes megváltoztatni a színét. Az új árnyalat a hőmérséklettől és a fény hullámhosszától függ, azaz kiszámítható és megválasztható. A kivitelezéshez szükséges berendezés még nem létezik, de ez már csak részletkérdés: akár fixen telepített kamrákban programozzák újra a színt, akár mobil melegítő és besugárzó eszközöket alkalmaznak, a lényegen ez nem változtat.

A célnak megfelelően színezhetjük autónkat

A karosszéria színének utólagos módosítása több hiúsági kérdésnél: egyrészt egyértelműen növeli az autó használtpiaci értékét, hiszen az új tulajdonost nem kötné az eladó ízlése (vagy annak hiánya), másrészt a járművek tudnának alkalmazkodni környezetükhöz. Nyáron például fehérre színeztethetnénk a karosszériát, hogy minél kisebb mértékben melegedjen át a napon, a sötét őszi és téli időszakban pedig egy jól látható színt választhatnánk, amivel biztonságosabban közlekedhetünk. Az sem mellékes, hogy a kereskedők racionalizálhatnák raktárkészleteiket, sőt, magát a gyártási folyamatot is egyszerűbbé, rugalmasabbá, költséghatékonyabbá tehetné egy ilyen mindenszínű fényezés.

A technológia elméleti szintű létezése persze nem egyenlő annak piaci bevezetésével. Ahhoz ugyanis, hogy valaha sorozatgyártásba kerülhessen a megoldás, még számtalan kérdést kell megválaszolni, a buktatókat kiküszöbölni. Nem utolsósorban mérlegelni kell a folyamat költségeit, hiszen a legzseniálisabb innováció sem ér semmit, ha nincs rá fizetőképes kereslet.

Fotók: Motor Authority

Ez is érdekelhet:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •