BMW M1 (Autoworld)

Amikor előveszem a telefonomat egy asztaltársaságban, hogy mutassak egy-két fotót a BMW M1 modelljéről, mindig kuncogva nézem, ahogy a férfiak csillogó szemű lelkes kisfiúvá változnak. Ezt a trükköt sokszor elsütöm, imádom, ahogy átszellemülten nézegetik a képeket, amiket a brüsszeli emlékkiállításon készítettem. Bevallom, nekem ez a nyolcvanas években gyártott sportkocsi eddig nem sokat jelentett, de úgy tűnik, a pasik – akár autómániások, akár nem – egytől egyig felvillanyozódnak a BMW sportautó láttán.

BMW M1
Az M1-et mindössze három éven át (1978-1981) gyártották, mégis a mai napig fogalom. Autoworld, Brüsszel. Fotó: Drive Me Baby

De miért is izgalmas a BMW M1?

A hírnév talán annak is köszönhető, hogy ez volt az első sportkocsi, ami autóversenyeken is megállta a helyét. A fantasztikus sportautóból mindössze 453 darabot gyártottak, ezzel az egyik legritkább BMW sportkocsinak számít. Ebből húszat átalakítottak versenyautónak, a többi pedig azoknak a gazdag sportautó imádóknak és gyűjtőknek a garázsába került, akik meg bírták fizetni a kor legdrágább sportkocsiját. A 277 lóerős, kétajtós kupé gyártási folyamatai ugyanis rendkívül költségessé tették a sorozatgyártást.

BMW M1
BMW M1 emlékkiállítás. Autoworld, Brüsszel. Fotó: Drive Me Baby

Az eredetileg a Lamborghinivel induló közös projektet végül egy másik olasz autógyárban, az Ital Design olaszországi üzemében fejezték be, ahol a korábban a Lamborghiniből kivált mérnökök dolgoztak. Így történhetett, hogy az első M1 pár méterrel a Lamborghini boltja mellett készült el. Az M1 tehát nem véletlenül tükrözi az olasz autódizájn kifinomultságát. Korának egyik legdrágább és legmenőbb sportautójának számított, ám a szárnyalás mégsem bizonyult tartósnak. A magas szállítási és összeszerelési költségek miatt végül az M1 gyártását a BMW leállította, legendás híre azonban a mai napig él.

A BMW M1 kereken negyven éves történetének állított emléket 2018 októberében a brüsszeli Autoworld múzeum, ahol a képek is készültek. Ugyanitt 2019 januárjában pedig a Porsche 70 éves történetét bemutató fantasztikus kiállításon jártunk.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •