5 vezetői segédrendszer, ami támogat, figyelmeztet és véd utad során

Három korszerű vezetői segédrendszer következik most a ŠKODA kínálatából, amelyek egy része már alapfelszerelésként megtalálható a fedélzeten. Ezek a technikák támogatják, illetve vizuális és akusztikai jelzésekkel figyelmeztetik a vezetőt. Veszély esetén pedig akár aktívan be is avatkozhatnak.

Innovatív asszisztensrendszerek

  1. Premierjét tartja az új Kikerülés-asszisztens (Emergency Steer Assist), amely gyalogos- és kerékpárosgázolás, illetve a más járművekkel ütközés veszélye esetén aktívan támogatja a vezetőt. Ez a vezetői segédrendszer a kormányzási nyomaték növelésével segíti a szabályozott kikerülési manővert.
  2. Az ugyancsak újdonság Bekanyarodás-asszisztens (Turning Assistant) az útkereszteződésekben balra forduláskor észlelheti időben a szemből érkező forgalmat, s figyelmeztetheti a vezetőt. Szükség esetén pedig az ütközés megelőzése érdekében akár automatikusan le is fékezheti az autót.
  3. Ugyancsak hasznos extrafelszerelés a Kiszállás-figyelmeztetés (Exit Warning), amely az ajtók kinyitásakor jelzi a bennülőknek, ha hátulról jármű vagy kerékpáros közelít. E vezetői segédrendszer érzékelési hatótávja akár 35 méter.
vezetői segédrendszer
A segédrendszerek veszély esetén aktívan be is avatkozhatnak; fotó: Freepik/fanjianhua

4. Szintén új vezetői segédrendszer lehet a fedélzeten a Helyi veszélyhelyzet-figyelmeztetés (Local Hazard Warning), amely automatikusan hívja fel a vezető figyelmét a jármű közvetlen közelében fellépő forgalmi zavarokra. Például a közlekedési torlódásban álló járműsor végére.

5. Ősztől kapható az OCTAVIA modellekhez a Környezetmegfigyelő rendszer (Area View System), amely parkoláskor és egyéb manőverek közben nyújthat áttekintést a jármű közvetlen környezetéről. Ennek során négy kamera állítja elő az autó körüli 360 fokos képet, ami a központi képernyőn jelenik meg.

Ma már rengeteg vezetői segédrendszer kerül az autókba, a fejlődés megállíthatatlan – egyes jármű kategóriákban olyan szinten elkényeztetnek minket, hogy szinte el is felejtjük, milyen volt a 2000-es évek eleji kedvenceinket vezetni. Ebben a cikkben öt vezetéstámogató asszisztenst mutatunk be, amelyeket nagyon megkedveltünk az elmúlt években!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •