Nemzeti Filharmonikusok
(Fotó: Nemzeti Filharmonikusok)

A 2022-es zenei évad nyitókoncertje a fenséges Jupiter címet kapta, ami a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában január 6-án 19.30 órai kezdettel a Zeneakadémián hallgatható meg. Íme az est programja! Tipp: Andrea Bocelli 2022 őszén ismét Budapesten ad koncertet

Az est folyamán három mű hangzik el két olyan előadótól, akik kortársak voltak, a bécsi klasszika kiváló komponistái. Az egyikőjük Wolfgang Amadeus Mozart, aki nagyra becsülte pályatársa, Johann Baptist Vanhal szimfóniáit. Sőt játszottak együtt is. Talán minden idők leghíresebb kvartettje állt össze, amikor Dittersdorf és Haydn hegedült, Mozart játszotta a brácsa és Vanhal a cselló szólamát.

A január 6-ai koncerten először Vanhal: C-dúr („Comista”) szimfóniája, majd Mozart: c-moll zongoraversenye csendül fel, zárásként pedig Mozart: C-dúr (Jupiter) szimfóniája lesz hallható, ami fenséges, energikus nyitótételével igazán kiérdemelte a római főisten nevét.

rajna martin nemzeti filharmonikus zeneker karmester
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar karmestere Rajna Martin lesz (Fotó: PR/Csibi Szilvi)

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjének szólistája, a 70 éves Ránki Dezső lesz, aki pályakezdésekor Kocsis Zoltánnal és Schiff Andrással az új igényesség szellemét hozta a magyar zenei előadóművészetbe. A karmesteri pulpituson Rajna Martin, a fiatal magyar karmestergeneráció ígéretes tagja áll ezen az estén. A részletes programlista a Nemzeti Filharmonikusok hivatalos oldalán érhető el.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •