női vezető napszemüveg
A tudatosság arról szól, hogy az agyat megtanítjuk arra, hogy egyetlen funkcióra összpontosítson; fotó Freepik

Újra rohanósakká váltak a mindennapok, ismét káosz van az utakon, és ez mintha a hangulatunkon is nyomot hagyna, nem is beszélve a stresszről, amit az állandó rohanás okoz. Ráadásul mintha lennének olyan napok, amikor minden autós megőrül… Pedig az autózás ideális lehet némi stresszcsökkentésre, az idegek megnyugtatására, az agy működési sebességének csökkentésére. Hogy hogyan? Tudatossággal. Következzen 10 mindfulness gyakorlat, amelyeket a volán mögött is elvégezhetsz.

„A tudatosság arról szól, hogy az agyat megtanítjuk arra, hogy egyetlen funkcióra összpontosítson, hogy a teljes figyelmet ennek szentelhesse” – magyarázza Emmy Smit pszichológus, a SEAT Egészségügyi és Rehabilitációs Központjának (CARS) munkatársa. Ezt meg lehet tenni, amikor a napi dolgainkat végezzük el, így például a kocsiban ülve is. A tudatosság alkalmazásával nagyobb figyelmet tudunk fordítani a vezetésre, és így csökkenthetjük a balesetek kockázatát. Ezen felül a hatékonyabb vezetéssel csökkentjük a CO2 kibocsátást, üzemanyagot és pénzt takaríthatunk meg.

10 tudatossági gyakorlat vezetéshez

Emmy Smit szerint az alábbi 10 mindfulness gyakorlat már akkor elvégezhető mielőtt beszállnánk a kocsiba, és ezeknek a gyakorlatoknak nem kell véget érniük azután sem, miután kiszálltunk az autóból.

mindfullness gyakorlat vezetés közben
Összpontosítsd figyelmedet az útra, a jelzőtáblákra és a hangokra; fotó: Freepik/yanalya
 1. Beszállás előtt figyeld meg érzelmi állapotodat és fáradtságod szintjét. Legyél tisztában úti céloddal és azon szándékoddal, hogy rohanás nélkül élvezhesd a vezetést.
 2. Amikor beszálltál a gépkocsiba, vegyél néhány mély lélegzetet, érezve, amint a levegő az orrodon át bejut, majd távozik a szervezetedből.
 3. A biztonsági öv bekapcsolása után legyél tisztában a testtartásoddal, kezed legyen a kormánykeréken és tested tapadjon az üléshez.
 4. Amikor előjönnek a vezetéshez nem kapcsolódó témák, gondolatok, vagy ha kísértést érzel arra, hogy ránézz a telefonra, szándékosan összpontosítsd figyelmedet ismét az útra, a jelzőtáblákra és a hangokra.
 5. Legyél kedves a többi gépkocsivezetővel, hogy jobban élvezhesd a biztonságos utazást.
 6. A piros lámpa, vagy a forgalmi dugó lehetőséget kínál egy rövid szünetre, hogy tudatosan lélegezz, és ismét a jelen pillanatának élvezetére összpontosíts.
 7. Amikor megérkezel, várj egy pillanatot, mielőtt kiszállnál az autóból, és élvezd a csendet.
 8. Figyelmedet ismét koncentráld tested fizikai állapotára, és vedd figyelembe azokat az érzéseket, amelyeket az utazás fiziológiai szinten okozhatott.
 9. Gondolj arra, hogy az utazás vajon élvezetet okozott, vagy inkább stresszt? Mit csinálnál másképp, ha legközelebb vezetnél?
 10. Ha kedved tartja, szánj rá néhány percet arra, hogy örülj a biztonságosan megérkezésnek.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •