koronavirus-valsag volkswagen

A koronavírus-válság miatt március 19-én a Volkswagen Személyautók márkanév alatt működő üzemek két hétig felfüggesztették a termelést (hasonlóan az összes gyárhoz). A jelenlegi egészségügyi helyzet azonban nem akadályozza a márkát abban, hogy tervezzen 2020-ra. Elindítják TRANSFORM 2025+ stratégiájuk második szakaszát, ezzel immár mindenki számára a károsanyag-kibocsátás nélküli mobilitás útjára lép. De vajon mit gondolnak a gazdasági teljesítményről, miben bízik a Volkswagen?

Jó évet zártak

A Volkswagen Személyautók a visszaesés jellemezte teljes piacon 6,3 millió darabos volumennel minden eddiginél több gépkocsit szállított ki tavaly, növelte piaci részesedését. Fő hajtóerőként a márka modelloffenzívája szolgált – a T-Cross, az általunk is tesztelt T-Roc és az Atlas sorozatok révén elsősorban a jelentős nyereségarány jellemezte SUV-szegmensben. Több mint 700 ezer eladott példányával világszerte ismét a Tiguan bizonyult a márka „bestsellerének”, amely a Golfhoz hasonlóan a világ tíz legkeresettebb autója közé számított. A Volkswagen több mint 4500 új munkahelyet teremtett.

Volkswagen Tiguan R-Line
Volkswagen Tiguan R-Line

2020 – kulcsfontosságú év a márka elektromos offenzívájában

A Volkswagen a koronavírus-válság eredményezte jelenlegi helyzet ellenére is elindítja TRANSFORM 2025+ stratégiája második szakaszát. Ezzel új korszak veszi kezdetét a márka számára. A nagyszabású e-offenzíva immár az utakon is megjelenik. Az ID.3 – az új moduláris elektromos platformra (MEB) épülő, első tisztán elektromos hajtásrendszerű modellként – ugyanis a tervek szerint már a nyáron megérkezik az ügyfelekhez. Ezt pedig az ID.4, vagyis a márka első tisztán elektromos SUV-modellje követi.

volkswagen id4 kompakt SUV
Az új tisztán elektromos ID.4 kompakt SUV

Pénzügyi kilátások a koronavírus-válság fényében

Amint Alexander Seitz, a Volkswagen márka igazgatótanácsának a pénzügy területéért felelős tagja kiemelte: „A koronavírus-válság mindeddig példa nélküli és kétségtelenül a Volkswagen márka gazdasági teljesítményét is befolyásolja. E hatás mértéke azonban egyelőre meg sem becsülhető. Mindent elkövetünk, hogy megvédjük munkatársainkat és stabilizáljuk üzletmenetünket. Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását. Szükség szerint intézkedéseket foganatosítunk a negatív hatások lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében. A Volkswagen már a múltban is bizonyította, hogy e csapat a nehéz helyzeteket is kezelni tudja.”