szlovénia Bledi-tó
A gyönyörű Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava, a turisták kedvenc célpontja; fotó: Pixabay/12019

Most, hogy a nyár és a strandszezon véget ért, egyre többen vágynak másfajta élményekre, akár egy vadregényes erdei vagy hegyi túrára. Egy ilyen kiruccanáshoz tökéletes célpont Szlovénia, ami ráadásul nagyon egyszerűen megközelíthető autóval is. Pár óra kocsikázás és feltárul előttünk az érintetlen természet.

Érdekes tények szomszédunkról

Ez a mindössze kétmilliós lakosságú kis ország a magyar turisták előtt még jórészt ismeretlen, pedig igazi kincsesbánya a természet kedvelőinek. Tízezer barlangnak ad otthont, 27 ezer kilométernyi folyó és patak szeli át, és a területe több mint felét fedik erdőségek. Szlovénia szépségét már a királyi családok is felismerték, akik előszeretettel vakációztak a festői Bled-i tó partján.

Szlovénia
Csodás tájaival igazi kincsesbánya a természet kedvelőinek

Bar(l)angolás Szlovénia földje alatt

Érdemes felkeresni a nem messze fekvő Skocjan és Postojna cseppkőbarlangok lélegzetelállító föld alatti tavait és kőképződményeit. Regénybe illő látványosság még a sziklafalba épült, nyolcszáz éves Predjama kastély, ami mögött titkos barlangrendszer húzódik és denevérek tanyáznak.

Túrázás cuki cickányokkal

Ha még magasabbra merészkednénk, ott az Alpok csúcsai közt elterülő Golte Nemzeti Park, Budapesttől mindössze 3 és fél órányi autóútra. A parkon át több, mint 100 kilométernyi kijelölt túraösvény vezet. Ha szerencsénk van, akár az etruszk cickányt, a világ egyik legparányibb és legaranyosabb rágcsálóját is megpillanthatjuk a levelek közt! Út közben megcsodálhatjuk a legmagasabban fekvő alpesi virágoskertet is, vagy megállhatunk csónakázni a hegyek közt megbújó tengerszem vízén. A hegyi ösvények nem túl meredekek, ezért a család idősebb tagjainak sem megerőltetőek. Aki azonban épp a kihívást keresi, annak siklóernyőzni, falat mászni vagy épp zip liningolni is adott a lehetőség a parkban! Felkerekedhetünk elektromos biciklin is, hogy megtekintsük a helyi farmokat.

szlovenia golte
Varázslatos a Golte Nemzeti Park!

Szlovénia ízei

Eközben kipróbáljuk az igazi szlovén poticát, az édes tésztát, amit nyolcvanféle töltelékkel készíthetnek. Felkereshetjük az egyik legrégebbi szlovén hegyi hüttét, hogy végigkóstoljuk a tradicionális szlovén konyha többi remekét is. Aki a magyaros, olaszos vagy épp osztrák ízeket kedveli, annak az itteni húsételek és desszertek is ízleni fognak, ugyanis a szlovén konyha főleg ezeket a hatásokat ötvözi.

Télen síparadicsommá alakulnak a hegyek

Ha véget ér a kirándulószezon, a Golte igazi síparadicsommá alakul: 6 lifttel, 12 kilométernyi különböző nehézségű pályával, oktatással és versenyekkel várja a vendégeket. Itt található az ország leghosszabb sífelvonója is, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező hegyekre.

 

Szlovéniába nemcsak a szép városok és a hegyek miatt érdemes átruccanni, hanem például a rafting miatt is, amit mi is kipróbáltunk a Soca folyón. Ezen kívül lecsúszhatunk Közép-Európa egyik legnagyobb és legfantasztikusabb drótkötélpályáján is, amelyen 50-60 km/órás sebességgel száguldhatunk a levegőben.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •