A Bledi-to latkepe a varbol
A Bledi-tó látképe a várból

Alpesi hegyek, türkizkék patakok és mediterrán tengerparti városkák alig pár órás autóútra egymástól – és mindez itt a szomszédban! Egy kis ország, amely tele van meglepetéssel. Szlovénia legfontosabb látnivalói egy csokorban.

1. Bled

A Bledi-tó és a közepén található kis sziget méltán a leghíresebb látnivalók közé tartozik. A szigetre a pletnával, azaz a helyi hagyományos fabárkával juthatunk át. Csodás élmény már maga a hajókázás is, hacsak nem rettenünk meg a sok lelkes ázsiai turistától, akik egy jó szelfi érdekében váratlanul felugrálva fotózkodnak a hajóban, megingatva ezzel az amúgy stabil vízijárművet. A szigeten, ha már biztonságban átjutottunk, megtekinthetjük a Mária mennybemenetele templomot, ahová 99 lépcsőfok vezet. Ha ott járunk, kongassuk meg a harangot, mely állítólag valóra váltja a kívánságunkat. Bled másik ígéretes látnivalója a vár, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk a tóra és a környékre.

2. Ljubljana

A főváros mindössze ötórányi kényelmes autózással elérhető Budapestről. Elbűvölő utcácskái, főterei már az első pillanatban megfogják a látogatót, igazi ékszerdoboz!

Ljubljana belvárosa

Díszes hídjainak sokasága Velencére emlékeztet sokakat, itt azonban csak egy folyó kanyarog végig a városon, a Ljubljanica – szinte mindig a szemünk előtt kavarog városnéző utunk során. Mint minden tisztességes közép-európai város, Ljubljana is rendelkezik várral, ahová siklóval juthatunk fel. Csodás kilátásban lehet részünk, ám némi szélre is számíthatunk. Az óváros kis utcáin kavarogva gyorsan repül az idő, de mivel nem nagy város, fél nap alatt minden fontos látnivalóhoz eljuthatunk.

3. Postojna cseppkőbarlangja

Szlovénia bővelkedik természeti látnivalókban, talán a leghíresebb ezek közül a postojnai cseppkőbarlang (Postojnska jama). A barlang belsejébe kisvasút viszi be a látogatókat, ahonnan sétaúton folytathatjuk a túrát. A 3,5 km hosszú útvonalon elképesztő formák vesznek minket körbe, minden cseppkőben ott rejlik egy sárkány, manó, tünde vagy gólem alakja – fantáziánk és képzelőerőnk akaratlanul is beindul – mintha csak egy mesevilágban járnánk. Belépő: 25,80 Euro/fő

Postojnai cseppkőbarlang

4. Predjama rablóvára

A sziklába vájt, impozáns vár, mely a Postojna-barlangtól mindössze 9 km-re fekszik, a világ legnagyobb barlangvárának számít. A vár mögött barlangrendszer húzódik, mely segítette a vár urait az ostromok túlélésében. Történetének magyar vonatkozása is van: itt bujkált egy ideig a trieszti kormányzó fia, Erazem lovag, aki Hunyadi Mátyással szövetkezve támadta a Habsburg városokat és szállítmányaikat, afféle helyi Robin Hoodként. A filmesek is előszeretettel választják jelenetekhez a helyszínt: itt forgatták többek közt a Trónok harca és a Harry Potter egyes részeit, ami – elnézve a sziklába épült várat – érthető választás. Belépő:13, 80 Euro/fő.

Predjama vára

5. Tolmin szurdok

Néhol méregzöld, néhol valószínűtlenül kék színű víz, függőleges sziklafalak, szakadékok fölött átívelő hidak, vízesések – ez vár minket, ha ellátogatunk a Tolmin-szurdokba (Tolminska korita). A Triglav Nemzeti Park déli bejáratánál található túraútvonal könnyen megközelíthető, ám mégis vadregényes környezetbe visz minket. A zöld szurdok mélyén hömpölygő víz, az erdők lombjain átszűrődő gyenge napfény különleges, nem e világi hangulatot teremt. A túra látványosságai közé tartozik a Dante-barlang és a Medvefej-szikla.

Tolmin-szurdok

5. Tengernyi gyönyör – Piran és Izola

A szlovén tengerpart nem hosszú, mindössze 45 km, viszont annál több látnivaló vár ott minket. Piran Szlovénia méltán legismertebb tengerparti városa. Az ötszáz évig tartó velencei uralom alatt kiépülő városka egy félszigeten helyezkedik el, ahol kellemesen elrepül az idő a városnézés közben.

Piran naplementében

A kis sikátorok, a halászhajókkal teli kikötő és a tengerparti éttermek egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy maradéktalanul kikapcsolódjunk. Izola városkája szintén elbűvölő – a mondás szerint, aki egyszer eljut ide, soha nem felejti. A két város évszázadokig rivalizált egymással, ám napjainkban tökéletesen simulnak bele a nyaralni vágyók terveibe, mindkettőben érdemes eltölteni egy-egy napot. A mediterrán hangulat, a kézművesek boltocskái, az érlelt sonka és a finom helyi borspecialitások (például a narancsbor) minden várakozást felülmúlnak.

Izola borairól is híres

Aki pedig egy kicsit aktívabb pihenésre vágyik Szlovéniában, annak ajánlani tudjuk például a vadvízi evezést a Soča folyón vagy a drótkötélpályán való csúszást Bovec közelében.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •