lexus ux art car
A papír az autó külsejét növényzetként borítja be, térfogatot adva neki

A Zen Garden névre keresztelt, Lexus UX-ből készített műalkotás különlegessége, hogy a karosszériáját fehér papír virágszirom-imitációk borítják be, több ezer darab. A második UX Art Car pályázat győztese a klasszikus japánkertek szellemét idézi meg. Csak a fényszórók, a Lexus jellegzetes, orsó alakú hűtőmaszkja, a kerekek, a kilincsek, valamint az ablakok maradtak szabadon, hogy a kompakt szabadidő-autó használható maradjon a közúti forgalomban, minden mást fehér virágszirmok borítanak.

Alig egy hónap alatt készült el a különleges Lexus UX

A Clap Studio művészeinek, Jordi Iranzónak és Angela Montagudnak egy hónap sem kellett ahhoz, hogy elkészítsék pályaművüket. A művet az UX olyan erősségei inspiráltak, mint az innováció, a technológia, a design és a részletekre való odafigyelés. Egy olyan világ lebegett a két alkotó lelki szemei előtt, ahol az emberek és a természet tökéletes összhangban élhetnek. „A koncepciónk egy zen kert, amely a letisztult tudatosság és a nyugalom lelkiállapotát jeleníti meg” – emelték ki az alkotók.

art car lexus 2021
Az ember által létrehozott geometriai vonalakat és kifogástalan szimmetriát növényi élet fedi

Egy hagyományos japánkertben a természet szabadsága és öntörvényűsége egyszerre fejeződik ki, a növények mindig megtalálják a módot a növekedésre, de közben az általuk alkotott alakzatokat mégis az emberi kéz munkája formálja tökéletessé. „Zen kertünkben a Lexus tökéletes harmóniát képvisel, ez a természet, a technológia és az innováció egyesülése” – mondta Iranzo.

Miért pont a papír?

„A japán kultúra egyik jelentős elemét, a papírt használtuk, amely az autó külsejét növényzetként borítja be, térfogatot adva neki” – folytatta Montagud. „A fény a japán művészet és formatervezés másik alapvető összetevője, általa alakul át szinte élőlénnyé a Lexus UX. A beesési szögtől, a tónustól és az intenzitástól függően különböző textúrák és színek jönnek létre végig a nap folyamán.” Hamarosan, egy exkluzív médiaesemény keretében mutatkozik majd be a guruló Zen Garden, amelyről a hivatalos sajtófotók a madridi Alma Club kertjében készültek.

papírvirágok lexus dizájn
Szabad és öntörvényű, akár a Lexus UX

A feltűnő, művirággal borított Lexus UX-et hat pályamű közül a közönség szavazta meg győztesnek a Lexus Spanyolország honlapján. Versenyben volt még az első helyért egy bilbaói, egy madridi, egy sevillai, egy murciai és egy barcelonai pályamű is. Ezek mind megtekinthetők az alábbi oldalon.

Lexus UX Art Car: pikkelyekkel kezdődött minden

A Lexus Spanyolország 2019-ben, a Lexus alapításának 30. évfordulóján rendezte meg az első Lexus UX Art Car dizájnpályázatot és -versenyt. Akkor szintén egy művész páros (Antoñito és Manolín) győzött, mégpedig a Gyorin Kozane (A mérleg páncélja) nevű UX-szel, amelynek karosszériáját pikkelyekre emlékeztető bevonattal látták el.

lexus ux art car 2020
A halpikkelyeket idéző, színpompás ragyogás meghozta az első helyet a spanyol tervezőpárosnak

A vörös és kék színű, szerves anyagból készült hálók tökéletesen imitálták egy hal bőrét, a japán művészetben és kultúrában gyakran előforduló motívumot. A színes, háromdimenziós burkolat bio-epoxi gyantából készült, és vászonként húzták rá az UX karosszériájára.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •