Ha már unalmas a virsli, a sült malac és a lencse, akkor akár más országok szokásaiból is meríthetünk ötletet az év utolsó és első napjára. Mutatjuk, melyek azok a szilveszteri és újévi ételek, amelyeket a világ különböző pontjain fogyasztanak az emberek.
Ha a különleges fogások helyett inkább a hazai hagyományokat követnéd, ebben a cikkünkben megtudhatod, miért szuperélelmiszer a lencse, és miért kellene sokkal többször enned ebből a csodahüvelyesből.
Rosca de reyes, Mexikó
Gyűrű formájú kenyér gyümölcsökkel, magokkal és cukorral díszítve. Vízkereszt napjára (január 6.) készítik, sütés előtt a tésztában egy apró Jézuska figurát rejtenek el. Aki megtalálja, azt megáldja Isten. A figurát a sütemény megsütését megelőzően, január 2-án elviszik a templomba, ahol áldást kérnek rá.
12 szem szőlő éjjel 12 órakor, Spanyolország
A spanyolok éjfélkor, az óra minden egyes ütésekor elfogyasztanak egy szem szőlőt. Ha nem sikerül megenni az összeset, az balszerencsét hoz, tehát csak óvatosan vágjunk bele a falatozásba. A szőlőszem íze jelzi, hogy miképpen fog alakulni a következő év. Az édes szem szerencsét, a savanyú pedig szerencsétlenséget hoz a babona szerint.
Tteokguk, Dél-Korea
Ez a leves szerves része a koreai újévnek, amely február 16-ra esik. A koreaiak szerint akkor lesznek egy évvel idősebbek, amikor az óévből újév lesz, nem pedig a születésnapjukon. Így ha megkérdezzük egy koreaitól, hogy hányszor evett már tteokgukot, megtudhatjuk évei számát. A leves alapléből, kis rizskekszből, húsból és zöldségekből készül, fogyasztása jó szerencsét hoz.
További különleges szilveszteri és újévi ételek a következő oldalon találhatók.
Nyers tojás, El Salvador
Nem, nem kell megenni a nyers tojást, csupán feltörni, majd egy pohár vízbe önteni egy perccel éjfél előtt. Másnap mindenki eldönti, hogy miként néz ki a tojássárgája, megvizsgálják az alakját. Ebből próbálják megjósolni, hogy milyen év vár rájuk.
Lencse, Olaszország
Egy számunkra is ismerős szokás, amely gazdagságot hoz az újévre. Január 1-jén fogyasztják az olaszok is, gyakran zsíros sertéskolbásszal, ez utóbbi szintén a jómódra utal.
Gránátalma, Törökország
A törökök házuk küszöbén összezúzzák a gyümölcsöt, és minél több mag szabadul ki, annál szerencsésebbek lesznek. A magok a termékenységet és gazdagságot jelképezik. Gránátalma egyébként szuper alapanyaga lehet egy gyors rizskásának is, a receptet itt találod.
Borsó, zöldség, disznóhús és kukoricakenyér, USA déli államok
A bab vagy borsó fémpénzt, a főtt zöldség (például leveles kel) a papír bankjegyeket, a disznóhús az általános gazdagságot szimbolizálja. Arany színe révén a kukoricakenyér is a jólét jele.
További különleges szilveszteri és újévi ételek a következő oldalon találhatók.
Cukordisznó, Németország
A németeknél szintén a disznó a gazdagság szimbóluma, hiszen kitúrja a szerencsét. Ahhoz viszont, hogy ránk mosolyogjon az új évben a szerencse, nem szükséges ennünk belőle. Az említett étel sem húsos fogás, hanem desszert, ugyanis cukros mandulapasztából készítenek disznó formájú édességet.
Whiskey, Skócia
Végre valami, amivel koccintani is lehet! Skóciában az első embernek, aki átlépi a házigazda küszöbét, hoznia kell magával ajándékot. A tradicionális ajándékcsomagban a skót ital boldog évet jelez előre, a black bun nevű fűszeres-gyümölcsös sütemény bőséget, az egy darabka szén pedig a melegséget szimbolizálja. Különösen hatékonynak tartják az ajándékokat, ha magas, jóképű férfitől kapják a háziak az év első napján.
Tang yuan, Kína
Édes rizsgombócok töltve édesbabkrémmel, szezámkrémmel, cukorral, magokkal vagy gyümölcsökkel. A kínai újévkor fogyasztják február 16-án, gyömbéres szirupban kerül az asztalra. Esküvőkön és egyéb ünnepségeken is fel szokott bukkanni. Azért fogyasztják, mert a neve ugyanúgy hangzik, mint az egység szó, azaz a család egységét jelképezi. A kínai konyháról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.
Kuku sabzi, Irán
Egyfajta frittata, amely tojásból és friss fűszerekből készül, és a Nowruzra, vagyis a perzsa újév első napján – a tavaszi napéjegyenlőségkor (március 21.) – fogyasztanak. Az étel bőséget és termékenységet szimbolizál az eljövendő évre.
Forrás: Ízes Élet/the culture trip