új bubi tesztelése
A Csepel kerékpárgyár udvarán próbáltam ki az új MOL Bubit

Bár csak április végén kerülnek ki a budapesti dokkolókba az új MOL Bubik, egy szűk újságírói kör nemrég megnézhette, hogyan készülnek a közösségi kerékpárok a csepeli üzemben. Sőt, a már elkészült darabok közül néhányat ki is próbálhattunk a gyár udvarán.

Hat millió kilométer

Amikor hat évvel ezelőtt megjelentek az első világítózöld biciklik a fővárosban, sokan üdvözölték a közösségi közelekedés ezen új formáját. Nemcsak a Budapesten élők, dolgozók, tanulók, hanem a turisták is boldogan kerekeztek vele, hogy ezzel tegyenek meg néhány busz-, metró- vagy villamosmegállónyi távolságot. Az elsősorban a belvárosra célzó Bubikat hat év alatt 3 milliószor bérelték ki, és 6 millió kilométert tekertek velük. Hat év után azonban elérkezett az idő, hogy megújuljon a szolgáltatás. Ám nemcsak a a biciklik kapnak alapos ráncfelvarrást, hanem az új Bubik használatához szükséges applikáció is teljesen megújul.

Az új Bubik könnyebbek és könnyebben tekerhetők lesznek

A régi Bubit sokan nehéznek és nehezen tekerhetőnek tartották, a lomha biciklikkel valóban nem volt leányálom akár egy kisebb emelkedőn is feltekerni. Az új Bubik azonban több, mint három kilóval lesznek könnyebbek, és az új, könnyebb váz mellett defektbiztos, új gumikat is kapnak a régi tömör gumik helyett.

új mol bubi defektbiztos gumi
Tömör gumik helyett defektbiztos, fújt gumik kerülnek az új Bubikra

Szuper ötlet, hogy a kormánynál lévő kis kosárka aljába napelem került, az itt termelődő áram működteti az okoslakatot. Amelynek köszönhetően nem kell a dokkolóval bajlódni, PIN kódot, számsorokat bepötyögni, hanem az applikáción keresztül egyszerűen nyitható a lakat, és már vihetők is az új Bubik. További újdonság, hogy állítható szélességű mobiltartó és vandálbiztos csengő került a kormányra, a világításhoz az energiát dinamó termeli. A 21 kilós új Bubi három sebességes, lekerült róla fedélzeti számítógép (helyette van az okoslakat), a színe változatlan, ám a logója új dizájnt kapott.

új Bubik bemutató Csepelen
Elől két új Bubi, a háttérben a régi modell

A következő oldalon megtudhatod, mi mindenre lesz jó a Bubi-applikáció, illetve, hogy milyen fejlesztések várhatóak a jövőben.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2