tulipánszüret kőröshegyi levendulás
A koronavírus miatt elmarad a hagyományos tulipánszüret a Kőröshegyi Levendulás birtokon. (Fotó: John-Mark Smith/Pexels)

A koronavírus-járvány miatt teljesen leállt hazai turizmus sorra szedi áldozatait. Számtalan programmal együtt így idén elmarad az elmúlt évek egyik legnépszerűbb tavaszindító programja, a Kőröshegyi Levendulás hagyományos nárcisz- és tulipánszürete is. A látványkertészet vezetője szerint a földbe ültetett közel 176 ezer tulipán sorsa megpecsételődött, a szüret elmaradásával a gyönyörű virágok most sürgősen keresik gazdájukat, különben szomorú véget érnek.

tulipán ültetvény tulipánk virágok szedd magad tulipánszüret
A szedd magad tulipánszüret helyett most online rendelhetünk csokrokat (Fotó: Kőröshegyi Levendulás)

A LikeBalaton a Kőröshegyi Levendulás tulajdonosával készített interjút. Szabó Lajos elmondása szerint az elmúlt időszakot nehezen élte meg. A levendulásba tervezett újításokat el kellett engednie, az épülő turisztikai épület kivitelezése is megállt. Hangsúlyozta, hogy bár a helyzet válságos, a legfontosabb most az, hogy sikeresen átvészeljék ezt az időszakot. A birtokon most mentik a menthetőt, ezért azon vannak, hogy a legtöbb tulipánt értékesíteni tudják, így átálltak a virágok online rendelésére. A jelenleg bimbózó virágok, amennyiben az időjárás kegyes lesz, a következő 2-3 hét folyamán kezdenek kinyílni. A tulipánok rendelésével, szállításával kapcsolatban az alábbi oldalon tudtok tájékozódni.

A 2020-as levendulaszüret még nincs elvetve

A birtokon termő tulipánok speciális fajtájú tulipánhagymák, amelyek csak egyszer virágoznak. Így azok a tulipánok, amelyek nem kerülnek eladásra, azok jórészt az ültetvényeken fognak elhervadni. “Nem úgy vagyunk felszerelve, mint egy 50 hektáros tulipánmező, ahol gépek takarítják be a hagymákat. Nem nevelünk hagymákat, mert nincs hozzá gépünk és megfelelő páratartalommal rendelkező raktárunk, hűtőházunk sem. Ezért a területet minden évben újra kell szántani és telepíteni” – mondta Szabó Lajos.

levendulaszüret 2020 Kőröshegyi Levendulás szedd magad levendula
A nyáron esedékes levendulaszüretben még bíznak a szervezők (Fotó: Kőröshegyi Levendulás)

A szervezők most az online rendelésfelvételek mellett leginkább a később nyíló levendulákra összpontosítanak. Szabó Lajos bizakodó, hogy a nyárra már magunk mögött tudhatjuk a koronavírus-járvány nehezét, és ha a jogszabályok engedik majd, akkor június elejétől beindulhat a hagyományos levendulaszüret. “Nagyon reméljük, hogy akik nem jutottak el hozzánk a tulipánvirágzás idején, legalább nyáron eljönnek.”

Forrás: LikeBalaton, Kőröshegyi Levendulás