gyerek online internet
A gyerekek főként játszanak, YouTube-videókat néznek és chatelnek okoseszközeiken; fotó: Pixabay/geralt

A szülők döntő többsége (83%-a) foglalkozik a biztonságos internethasználat témájával. A korlátozást, ellenőrzést és tiltást közel ugyanolyan arányban vetik be gyerekeiknél, mint a témáról szóló célzott közös beszélgetéseket. Az Ipsos KidComm kutatásából az is kiderül: ennek ellenére a gyerekek továbbra sincsenek biztonságban az online térben. A Telenor ezért játékos oktatóanyagot készített a témában.

A családokban nem téma, hogyan netezik a gyerek

A Biztonságos Internet Nap az Európai Bizottság, az Európai Iskolahálózatok és az Internet Hotline-ok Nemzetközi Szövetségének együttműködésében megvalósuló Safer Internet Program (Biztonságos Internet Program – SIP) része. A Biztonságos Internet Nap célja, hogy játékos, kötetlen, interaktív formában hívja fel a gyerekek, szülők és pedagógusok figyelmét az internethasználat veszélyeire és azok kivédésének lehetőségeire. A SIP hazai koordinátora a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

gyerekek internethasználata pexels bruce mars
Internethasználat közben mások adatot gyűjthetnek róluk, vagy zaklatás áldozataivá válhatnak; fotó: Pexels/Bruce Mars

„A gyerekek főként játszanak, YouTube-videókat néznek és chatelnek okoseszközeiken. Közben szinte meg sem fordul a fejükben, hogy e tevékenységeik közben mások adatot gyűjthetnek róluk, vagy zaklatás áldozataivá válhatnak. Miért is gondolnának erre, ha senki nem figyelmezteti őket?” – világít rá Koren Balázs, a Telenor TudatosNet szakértője. A szülők szeretnének tenni a biztonságos internetes környezet megteremtéséért, de túl kevés információ áll ehhez rendelkezésükre. Ezt támasztja alá a már említett kutatás, amely szerint a családok 40%-ában él a szülő a gyerek által látogatott oldalak ellenőrzésének lehetőségével vagy tiltással. Ugyanennyien igyekeznek gyerekeikkel célzottan beszélgetni a veszélyekről. Bár jelentősen csökkent azon szülők aránya, akik nem foglalkoznak a témával, a családok 22%-ában továbbra sem téma az internet okozta veszély.

Internetbiztonság: játékosan is átadható a gyereknek

„Mindenki azt várja a szülőktől, hogy képben legyenek, de ehhez olyan segítséget kell adnunk nekik, amit egyszerűen tudnak használni a mindennapokban. Nem csak ők, hanem a gyerekek is átlátják, a családi beszélgetésekbe könnyen bevihetők a felmerült témák. Az idei Biztonságos Internet Nap apropóján éppen ezért egy olyan online játékot készítettünk, amit a gyerekek és szüleik, diákok és pedagógusok is használhatnak” – mutat rá a hipersuli.hu/tudatosnet/tananyag/ oldalon elérhető játékos oktatóanyagra a szakember. Az oktatófelület 13 témakör mentén kalauzolja végig a játékosokat a biztonságos internethasználat alapjain. Olyan kulcstémákra hoz egyszerű, közérthető válaszokat, mint például a biztonság, digitális lábnyom, személyes adatok, veszélyek, digitális identitás, vagy a kritikai gondolkodás.

internetbiztonsag pexels brett sayles
Játékosan könnyebb átadni az internetbiztonsági alapismereteket a kicsiknek; fotó: Pexels/Brett Sayles

„Az elmúlt 5 évben több mint 43 000 gyereket vezettünk be a biztonságos internetezés világába a programjainkon keresztül. A szülőket is szeretnénk támogatni abban, hogy tudatosan hozzásegíthessék a gyerekeket a biztonságos internethasználathoz. Ennek pedig a játékosság és a sok-sok témába vágó beszélgetés a módja” – világított rá a szolgáltató vállalati kommunikációs igazgatója, Mészáros Attila.

A fiatalok szeretnek chatelni, így minden bizonnyal hamarosan ők is találkoznak majd az új emojikkal. Például a sírva nevető fejjel, a nindzsával és a vécépumpával is.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •