Toyota robotok olimpia
A Toyota robotok segítenek megvalósítani a 2020-as Tokió Olimpiai és Paralimpiai Játékok nézőinek, hogy a vártnál is nagyobb élményekben lehessen része

Napra pontosan egy év múlva kezdődik az olimpia, és nagyon úgy tűnik, hogy az olimpiai lángot meggyújtó repülő autó messze nem az egyetlen szenzáció, amit a sportesemény egyik fő támogatója, a Toyota ígér. Az autógyártónál semmi sem lehetetlen, a most bemutatott Toyota robotok egyike például azt teszi lehetővé, hogy azok is szinte a helyszínről szurkolhassanak, akik fizikailag nem lehetnek ott Tokióban.

A Toyota robotok megvalósítják az emberek álmait

A Tokió 2020 Robot Projekt a japán kormány, Tokió Város Önkormányzata, az olimpiai játékok fő támogatói és a robotika szakértőinek közreműködésével jött létre. A Toyota szerepe ebben a projektben többek között az, hogy elősegítse a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok helyszínei közti mobilitást. Továbbá az, hogy robotjainak segítségével megvalósítsa az emberek álmait, megragadja a nézők fantáziáját, ezzel is hozzájárulva a játékok sikeréhez. Nézzük a legújabb robotokat!

T-HR3 (humanoid robot)

Segítségével a távoli helyszíneken lévő vendégek számára is lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépjenek a sportolókkal, akikkel beszélgetni vagy akár pacsizni is tudnak. Mintha csak ők maguk is a helyszínen lennének.

Toyota humanoid
A TH3 robot képes lesz csaknem valós időben lemásolni a távol lévő Kabala-robot mozdulatait

T-TR1 (távoli helyszínen lévő kommunikációs robot)

Ez egy virtuális mobilitási-/telejelenlét robot, csaknem életnagyságú kijelzőjére egy kamera van felszerelve. A távoli helyszínen lévő felhasználó képének kivetítése olyan érzést kölcsönöz, mintha a néző ott lenne, ahol a robot, például az egyik sporthelyszínen. A Toyota a T-TR1 segítségével ad virtuális lehetőséget a részvételre azok számára, akiknek nem áll módjában elmenni az olimpiára. Ez a kijelzőn keresztüli jelenlét lehetővé teszi a két helyszín közti beszélgetést.

 

Tokyo 2020 kabala-robot

Azon túl, hogy a hivatalos helyszíneken a robot üdvözli a sportolókat és a nézőket, a Toyota tervei szerint a kabala-robot segítségével a gyerekek is élvezhetik az olimpiát. A fejére helyezett kamera segítségével felismeri a közelben tartózkodókat, majd a szeme használatával reagál és különböző kifejezéseket közvetít. A hajlékonyságot a robot egész testén elhelyezett apró ízületek biztosítják az irányítás során.

Toyota kabala robot
A hajlékonyságot a robot egész testén elhelyezett apró ízületek biztosítják az irányítás során

HSR: Embert Segítő Robot / DSR: Szállítást Segítő Robot

A Toyota robotok várhatóan összesen kb. 1000 kerekesszékes nézőt szolgálnak majd ki. Az olimpiai stadion kerekesszékes ülőhelyeinek egy részére a nézőket Embert Segítő Robot kíséri el. Ételt és egyebeket is felszolgál, hogy a vendégek felszabadultabban élvezzék a sportversenyeket. A Szállítást Segítő Robot pedig italokat és egyéb árukat szolgál fel, amiket az erre kijelölt tableten lehet megrendelni.

embert segito
A pályasportoknál körülbelül 500 hellyel, a paralimpián további 500 hellyel, a robotok kb. 1000 kerekesszékes nézőt szolgálnak majd ki

A Toyota robotok a pályán is segítenek

Az FSR Pályán Segítő Robot önjáró funkcióval ellátott robot, ami az olimpiai standionban megrendezett dobósport (pl. gerelyhajítás) eseményeken működik majd. Miközben meghatározza az optimális útvonalat, úgy követi az üzemeltetési személyzetet, hogy az akadályokat elkerülve összeszedi és elszállítja az elhajított sporteszközöket. Az FSR használatának fő célja, hogy csökkentsék a tárgyak begyűjtésére fordított időt és az ehhez szükséges munkaerőt.

A Toyota bevallottan is mobilitási vállalattá alakult át, alkalmazásaikhoz ipari robottechnológiát alkalmaznak. Egyre-másra jelennek meg olyan fejlesztések, amelyeket eddig csak sci-fi filmben tudtunk elképzelni. Ilyen például a Guinsess rekorder kosárlabdázó robot, de a hírek szerint Holdjáró tervezésébe is belefogtak. Robotikából itthon sincs hiány: az egyik budapesti kávézóban robotok segítik a felszolgálást, így a gyerek számára is izgalmas program lehet ellátogatni oda.

Fotók: Toyota

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •