tisza tó látnivalók
(Fotó: Petrazworld)

Vajon mi fér bele két napba? Mennyi program és mennyi élmény? Ha csak egy hétvégénk van kimozdulni otthonról, akkor a Tisza-tó remek választás lesz, hogy kiszakadjunk a mindennapokból és új tapasztalatokkal gazdagodjunk. Ráadásul, ha mindezt ősszel tesszük, akkor garantáltan tovább jutunk, mint a vízpart, és felfedezhetjük a környék látnivalóit, melyek közül az egyik legérdekesebb a Tisza-tavi Ökocentrum. A Petrazworld személyes élménybeszámolója következik.

Látnivalók a Tisza-tó körül: Sarud

(Fotó: Sarud.hu)

Délelőtt indultunk útnak, ebédidőben értünk első állomásunkra, Sarud városába. Aprócska, alig 1500 lelket számláló település, ahol a szállásunkat a központban, nem messze a Falumúzeumtól és a Közösségi háztól találtuk. Egy régi, 1900-ban épült vályogházat béreltünk ki egy éjszakára, amelynek kertjében a kutat ugyan benőtte a növényzet, de azért kialakításra került egy grillező-sütögető rész.

(Fotó: Petrazworld)
(Fotó: Petrazworld)

Másnap Poroszlóba autóztunk, reggelire betértünk a híres Rétesházba, ahol legalább 8 féle különböző ízesítésű rétes közül választhattunk kedvünkre. A finom desszertet a ház kemencéjében sütötték és frissen, melegen tálalták. A kertben kialakított kis fapados asztalokhoz leülve kényelmesen és szinte idilli környezetben fogyasztottuk el az ételt.

Fedezd fel a Tisza-tó állat- és növényvilágát

Ezután tele energiával a város másik végénél található Madárpart pihenőhelyre autóztunk, ahol kajakot és kenut béreltünk, hogy egy evezés keretében megismerkedjünk a Tisza-tó állat- és növényvilágával. A 2,5 órás túra során szinte érintetlen helyekre is elvetődtünk, láttunk kócsagot és szürke gémet, hattyúkat a fiókáikkal, csodaszép sárga és fehér tavirózsákat. Hallottunk megannyi brekegést, és csiripelést a nádasokban, valamint még egy vízi pockot is elcsíptünk, ahogy úszott a vízen a nádas felé. Csodálatos élmény volt, még a már fáradó karjaim sem tudták elvonni a figyelmemet a gyönyörű természeti látványtól.

A kellemes túra után farkaséhesek lettünk, ezért ebédre a Aranyosi Dombi Udvarház vendéglőbe tértünk be. Az éttermet egy család üzemelteti, mottójuk a „Tanyánktól az asztalig”, amely jól kifejezi, hogy igyekeznek a helyi termelőktől és saját biogazdálkodásukból beszerezni az alapanyagokat.

A következő oldalon további Tiszta-tavi látnivalók várnak.

1
2