Kezdőlap Style&Trend Gasztro Mostantól csak így fogod elkészíteni a házi tésztasalátát

Mostantól csak így fogod elkészíteni a házi tésztasalátát

(Fotó: Eaters Collective/Unsplash)

Az elmúlt hetekben már felelevenítettük a grillezés alapszabályait, megmutattuk, hogyan lehet feldobni az újburgonyát, és még házi fagyit is készítettünk. Ezúttal a nyári ételek egyik legjobbjához, a tésztasaláta elkészítéséhez adunk tippeket.

A tésztasaláta az egyik legjobb választás, ha napokkal korábban összeállítható ételt keresünk: előkészíthetjük az összes hozzávalót, kikeverhetjük az öntetet, aztán nincs más hátra, mint hűtőbe tenni a kész salátát, és hagyni az ízeket jól összeérni. Itt jön képbe azonban a leggyakoribb probléma: ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre szárazabb a salátánk, sőt még az ízek is tompulhatnak. Szerencsére létezik egy apró trükk, amely segítségével a tészta újra olyan lehet, mint újkorában. És hogy mi ez pontosan? Az öntettel kell egy kicsit trükköznünk, mutatjuk, hogyan.

A titok a dresszing hozzáadásában rejlik

(Fotó: Karolina Grabowska/Pixabay)

Egészen más lesz a végeredmény, ha a kiválasztott dresszinget – legyen az majonézes-tejfölös vagy akár pesztós – két részletben adjuk a salátához. Az első felét akkor, amikor a tészta még langyos. Gondoljunk rá úgy, mint egy pácra, marinádra. Mivel a tészta még nem hűlt ki, könnyen felszívja az öntetet. Az öntet fűszerei szépen koncentrálódnak a tésztában, extra ízekkel gazdagítva. Ekkor keverjük bele az összes további hozzávalót is, például a zöldségeket és a sajtot.

A dresszing másik felét viszont csak tálalás előtt forgassuk a salátához. Ha nem egyszerre tálaljuk fel, akkor csak az arányos mennyiséget adjuk hozzá. Az öntetet tárolhatjuk a hűtőben, de frissen is összeállíthatjuk – ahogy szimpatikusabb. Ilyenkor a tészta már hideg, illetve az első adag dresszinget gyakorlatilag teljesen magába szívta. Ez egyrészt szuper hír az extra ízélmény miatt, másrészt viszont – főleg ha eltelt pár nap – szinte száraznak fogjuk érezni a salátát. Az új adag öntet ezen segít, kellemesen krémessé és fényessé varázsolja az ételt.

A következő oldalon tippeket adunk, hogy mitől lesz tökéletes a házi tésztasaláta.

Tanácsok a tökéletes tésztasaláta elkészítéséhez

(Fotó: freestocks-photos/Pixabay)

A „dupladresszing” mellett érdemes még néhány apróságra odafigyelni, ha elkészítjüj az egyik legjobb nyári ételek egyikét:

1. A friss leveles zöldek (salátakeverékek vagy bébispenót) nem alkalmasak az előre összeállított tésztasalátákhoz. Könnyen és gyorsan megfonnyadnak – mind az eltelt időnek, mind pedig az öntetnek köszönhetően –, ezzel pedig az egész fogást elrontják. Csak tálalás előtt, frissen tegyük a salátába! Ha erre nincs mód, hagyjuk inkább ki a receptből.

2. Kerüljük a puha, lágy és friss sajtokat! Gondoljunk csak például a fetára. Egy görögös ízvilágú salátához remek ötlet, de szintén csak tálalás előtt morzsoljuk a tetejére! Ha nem így teszünk, szinte „feloldódik” majd a dresszingben. Az előre összeállított salátákba a keményebb, szépen kockázható sajtok a tutik.

3. Ellenőrizzük a fűszerezést! A második adag dresszing hozzákeverése után kóstoljuk meg gyorsan a salátát! Lehet, hogy hiányzik némi só vagy bors, ezeket gyorsan pótolhatjuk.

Forrás: the kitchn/Ízes Élet