télikabát gyerekülés
(Fotó: Montreal Families)

Autóban történő utazáskor a gyerekek első számú életvédő eszköze a biztonsági gyerekülés. A gyerekülés biztonsági övei alatt azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ruhában van a gyerek. A gyerekülés-télikabát kérdésről szóló eredeti bejegyzés a Baleset-megelőzés Facebook-oldalán található. Ezt a videót mindenkinek érdemes megnézni: 18+ Balesetek felvételeivel sokkol a rendőrség, cél a figyelemfelhívás

Ezért ne legyen télikabát a kicsin gyerekülés használatakor

Az ADAC (német autóklub) töréstesztje során készített rövid videón jól látható, hogy a rendkívül elterjedt, széltől és csapadéktól is védő „pufi” télikabáton, overálon az öv megcsúszhat, és ez ütközéskor súlyos következményekkel járhat.

Gefährliche Winterjacken

❗ Nicht mit Winterjacke anschnallen – gilt besonders für Kinder ❗▶️ Mit Winterkleidung liegt der Gurt nicht optimal an. Bei einem Unfall schneidet der Gurt ein, was zu schweren inneren Verletzungen führen kann!

Közzétette: ADAC – 2020. december 17., csütörtök

 

Nem is gondolnánk, pedig gyerekülés használatakor a vastag, csúszós felületű télikabát, overáll kifejezetten kerülendő öltözék. Ha alsó irányban csúszik meg, akkor az öv a kabát alá kerülhet, közvetlenül érintkezve a gyerek hasával. Téli ruhában már a rögzítés sem elég biztonságos, hiszen a vastag ruházat túl nagy szabad teret hagy a pánt és a gyerek teste között. Emiatt ütközéskor az öv nem azonnal feszül meg, hanem csak valamivel később, a bélés vastagságának „áttörése” után, és ez már elég lehet súlyos sérülések, akár belső vérzések okozásához. Végezetül az is előfordulhat, hogy a vastag téli ruhába öltöztetett gyerek frontális ütközés esetén – a fellépő igen jelentős tehetetlenségi erő hatására – valósággal kicsúszik a ruhából, és tehetetlenül ütődik előre. Erről is árulkodnak töréstesztek.

Mi ilyenkor a teendő? Aki garázzsal, vagy autójában állófűtéssel rendelkezik, annak könnyű a helyzete. A többieknek pedig azt javasoljuk, hogy a gyereket lehetőleg meleg gépkocsiba ültessük, vagy normál, de réteges ruházatba öltöztetve helyezzük a gyerekülésbe, és előmelegített takaróval takarjuk be. A sapka és a kesztyű természetesen nem akadály.

További cikkeink, amik érdekelhetnek:

Videó forrása: ADAC/Facebook

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •